Onhan verkkosivusto nopea? Toimiihan se mobiilissa? Onhan sivustolla kaikki kunnossa ja hakukoneet löytävät ne?
Tuttuja kysymyksiä verkkosivustoprojektin ja sivuston jatkokehityksen tiimoilta. Usein näissä paras apu on verkkosivuston kehityksestä ja ylläpidosta vastaava kumppani, mutta voit myös itse monin tavoin seurata sivustosi nopeutta, eheyttä ja näkyvyyttä.
Miksi verkkosivuston suorituskykyä pitää seurata
Verkkosivuston suorituskyky on käytettävyyttä ja huono käyttökokemus karkottaa kävijät.
Jos sivut latautuvat hitaasti, sivuelementit heiluvat, upotukset eivät toimi, tai jopa linkit ovat rikki, poistuu käyttäjä heti tai pian sivustolta, ihan vaan ärsyynnyttyään. Verkossa on kyllä pilvin pimein muita sivustoja jotka toimivat.
Sivuston suorituskyky, eli nopeus, laatu, turvallisuus ja käytettävyys ovat myös hakukonesignaaleja. Google rokottaa huonoa laatua sijoitusten muodossa ja isku on kaksinkertainen: ensin vaikuttavat heikot tekniset signaalit, kuten latauksen hitaus, ja uudemman kerran saat sakkoa kun käyttäjät hylkäävät sivustosi.
Laatu ja nopeus ovat myös bränditekijöitä: on vaikea yrittää vakuuttaa ostajaa oman palvelun laadusta, jos tärkein kosketuspisteesi verkossa on kaikkea muuta kuin laadukas.
Toimi sivustosi erinomaisesti tai ei, haluat joka tapauksessa tietää, kuinka paljon sivustolla on liikennettä, mistä he tulevat ja mitä he tekevät. Analytiikka tarjoaa peruskuvan, jota ilman on mahdotonta tehdä valistuneita päätöksiä sivuston kehittämisestä, tai edes arvioida toimiiko sivusto halutulla tavalla.
Suorituskyvyn osa-alueita ja miten seuraat näitä
Google Web Vitals
Web Vitals on Googlen oma sivuston suorituskykyä kuvaava nippu metriikoita, jotka kertovat muun muassa kuinka nopeasti sivu on interaktiivinen, onko sillä kovin suuria ladattavia elementtejä ja onko sivun asettelu vakaa sen latautuessa.
Web vitalsin pohjalta nousseet korjaus- ja optimointitarpeet ovat tyypillisesti sivuston ylläpidosta vastaavan kehittäjän hommaa. Llatausnopeuteen voidaan vaikuttaa muun muassa
optimoimalla tiedostojen, kuten kuvien ja videoiden, kokoa
viivästyttämällä tiettyjen raskaampien toiminnallisuuksien latausta, joita ovat esimerkiksi erilaiset upotukset sekä chatbotit ja
asettelun siirtyilyä voidaan parantaa muun muassa sopivilla oletusfonteilla.
Jos sivustosi Web Vitals ei ole säännöllisessä seurannassa ja teet itse tarkistuksia, huomaten jotain hälyttävää, voit tämän pohjalta kysyä sivuston ylläpitäjältä arviota.
MEOMilla säännöllisiä Web Vitals -tarkistuksia teemme muun muassa Monitorointipalvelulla.
Tekninen SEO ja rikkinäiset linkit
Tekninen SEO tarkoittaa verkkosivun hakukoneille tarjoilemia tietoja, kuten sivun otsikko, metakuvaus sekä erilaiset meta-tagit. Teknisen SEOn piiriin kuuluvat myös osoitteiden uudelleenohjaukset ja kaikkein tärkeimpänä: ehjät linkit.
Osa teknisen SEOn asioista on hyvinkin teknistä (meta-tagit, jossain tapauksissa uudelleenohjaukset), mutta osa on hyvinkin verkkosivustosta huolehtivan asiantuntijan ydinosaamista. Linkitysten fiksailun ohella näitä ovat hakukoneille merkitykselliset sivuotsikot ja metakuvaukset.
Voit itse bongata rikkinäisiä linkkejä monilla työkaluilla. Näistä voit lukea tarkemmin vaikka teknistä SEOa laajemmin käsittelevästä artikkelistamme. Periaate on kuitenkin aina sama: botti ryömii säännöllisesti sivustoa läpi linkkien kautta, ja jos linkki on sökönä, lisätään tämä listalle.
Verkkosivuston läpikäyntiin, eritoten rikkinäisten linkkien tarkistukseen ja korjaamiseen pitäisi kaikilla olla jokin malli ja rutiini. Ammattimaisesti toteutetulla sivustolla ei yleensä ole ongelmia metatietojen kuten indeksointi- ja canonical -tagien suhteen, mutta ryömintä paljastaa puutteet myös näissä.
MEOMilla sivustoa ryömitään ja korjataan muun muassa Monitorointipalvelulla.
Hakukonenäkyvyys
Oman sivuston avainsanasijoituksia voi itsetutkia muun muassa Google Search Consolen avulla, sekä pistemäisesti googlaamalla suoraan jotain termiä ja tutkimalla hakutulossivua.
Ammattimaisempaa avainsanatutkimusta voi tehdä siihen soveltuvalla palvelulla, joista tunnetuimpia ovat Ahrefs, Moz ja Semrush.
Avainsanatutkimus on toki vasta ensimmäinen askel hakukoneoptimoinnissa. Kun tulokset ovat selvillä, pitää päättää että mille avainsanoille ja miten ryhdytään tuottamaan sopivaa sisältöä. Resursointi ja priorisointi ovat usein relevantteja kysymyksiä tässä kohtaa.
Miten hakukoneoptimointia tehdään käytännössä, voit virkistää muistiasi vaikka artikkelimme avulla.
Kannattaa muistaa, että hakukonenäkyvyyden parantaminen on ensisijaisesti sisältötyötä, jossa luodaan laadukasta sisältöä, joka tässä tapauksessa on myös avainsanoille kohdennettua.
MEOMilla SEO-työtä tehdään yhdessä asiakkaan kanssa avainsanatutkimuksella, sekä tiivistetymmin monitoroinnilla.
Sivuston käytettävyys
Oman sivuston käytettävyyttä voi tutkia itse muun muassa luomalla räätälöityä tapahtumaseurantaa analytiikan ja tagien hallinnan avulla (esimerkiksi Google Analytics 4 + Tag Manager). Nämä toki vaativat jo keskimääräistä edistyneempää osaamista näiden alustojen osalta. Hyödyllistä voikin olla tehdä tätä työtä yhdessä sivustokumppanin kanssa.
Sivuston käyttöä voi taltioida myös Hotjarin kaltaisella työkalulla, jossa lämpökarttojen lisäksi voit tutkia sessiotallenteita. Näiden avulla näet kuinka ihmiset sivustolla liikkuvat ja miten he aktivoituvat. Tällaisen työkalun käyttö on suhteellisen simppeliä ja voit keskittyä jo suoraan itse asiaan.
Käytettävyyden kehittäminen on tyypillisesti verkkosivuston toteuttaneen toimiston designin ja tekniikan työtä, mutta sivuston omistavalla taholla on myös kriittisen tärkeää tietoa sivuston käyttäjistä ja mitä heidän pitäisi sivustolla tehdä. Tämä tieto myös muuttuu ja päivittyy ajan myötä, joten jatkuva yhteistyö on tärkeää
MEOMilla sivuston käytettävyyden kehittämistä tehdään muun muassa erilaisten auditien avulla.
Artikkelissa mainittu MEOM Monitorointipalvelu on kiireiselle markkinointipäättäjälle helppo ratkaisu oman sivuston pitämiseen iskussa.
Jatkokehitämme verkkosivustoa asiakkaidemme kanssa myös monilla muilla tavoilla.
Kysy lisää
mikko@meom.fi / 050 4999 650
Tiedonhaku verkossa on muuttumassa merkittävästi tekoälyn kehittyessä.
Perinteisten hakukoneiden rinnalle on noussut AI-pohjaisia työkaluja, kuten ChatGPT ja Perplexity AI, jotka tarjoavat vastauksia ilman, että käyttäjän tarvitsee siirtyä verkkosivustoille.
Tämä muuttaa paitsi käyttäjäkokemusta myös yritysten ja verkkosivujen strategiaa näkyvyyden ja brändin hallinnan kannalta.
Hakukoneet ja AI-pohjainen tiedonhaku
Perinteiset hakukoneet, kuten Google, keskittyvät vielä tällä hetkellä verkkosivujen indeksointiin ja tarjoavat linkkeihin perustuvia hakutuloksia.
AI-pohjaiset hakutyökalut sen sijaan pyrkivät tarjoamaan suoraan vastaukset käyttäjän kysymyksiin, perustuen laajoihin tietokantoihin (indeksoitua dataa kuten perinteisillä hakukoneillakin), kehittyneisiin kielimalleihin ja luonnollisen kielen prosessointiin (NLP).
Tekoälyä sekä koulutetaan indeksoidulla datalla, että autetaan löytämään tietoa paremmin – eli kyse ei ole vain tekoälyn kouluttamisesta ja siihen vaikuttamisesta.
Esimerkkejä AI-pohjaisista hakutyökaluista:
Google Gemini: Googlen kehittynyt tekoälypohjainen hakutyökalu, joka yhdistää luonnollisen kielen ymmärryksen, kuvantunnistuksen ja kontekstuaalisen analyysin tarjotakseen kattavia vastauksia.
Claude AI: Kieleen ja tiedonhakuun erikoistunut tekoäly, joka tarjoaa suoria vastauksia ja analysoi monimutkaisia tietokokonaisuuksia syvällisesti.
Perplexity AI: Indeksoi verkkosisältöä hyvin laajasti ja tarjoaa vastauksia ilman, että se ohjaa käyttäjää suoraan alkuperäiselle sivustolle.
ChatGPT: Luovat luonnollista kieltä käyttäviä hakutuloksia ja tietokoosteita, jotka voivat sisältää useista lähteistä koostettua informaatiota.
AI-pohjaisten hakujen yleistyminen tarkoittaa, että verkkosivujen rooli tiedon tarjoajana muuttuu. Käyttäjät eivät välttämättä enää vieraile alkuperäisillä verkkosivuilla, vaan saavat tarvitsemansa tiedon suoraan tekoälyn muotoilemana vastauksena.
SEOn kehitys AI-vetoisessa hakumaailmassa
Perinteinen hakukoneoptimointi (SEO) perustuu pitkälti hakusanojen käyttöön verkkosivuston sisällössä. Hakukoneet suosittavat verkkosivuja, joilla muun muassa on runsaasti relevantteja avainsanoja ja laadukasta linkitystä.
Uudenlainen AI-pohjainen SEO siirtyy hakusanoista syvemmälle tiedon merkitykseen ja sisällön luonnollisuuteen. AI suosii sisältöä, joka tarjoaa suoraan vastauksia käyttäjien kysymyksiin.
Tämä tekee muun muassa kysymys-vastausparien (FAQ, blogit, oppaat) merkityksestä aiempaa tärkeämpää. Esimerkiksi yrityksen kannattaa laatia tarkasti määriteltyjä vastauksia yleisimpiin asiakkaiden kysymyksiin, sillä AI-hakukoneet suosivat hyvin jäsenneltyä, loogisesti esitettyä tietoa.
Tekoäly on ihmismäisempi perinteisiin hakukoneisiin verrattuna. Se suosii tietoa, joka on myös ihmiselle selkeämmin muotoiltu. Tämä korostaa perinteisiä sisällönhallinnan strategioita, kuten:
Selkeä ja helposti luettava sisältö: AI pystyy ymmärtämään sisällön kontekstin ja priorisoimaan helposti tulkittavia artikkeleita.
Ajankohtaisuus ja relevanssi: Uusi, päivitetty sisältö saa etusijan vanhentuneeseen verrattuna.
Uniikki ja asiantunteva sisältö: AI osaa erottaa toistuvan sisällön, joten yritysten on pyrittävä tarjoamaan ainutlaatuista tietoa.
Looginen rakenne ja johdonmukainen esitystapa: Kappaleiden selkeä jäsennys, alaotsikot ja listat helpottavat AI:n ymmärrystä sisällöstä.
Strukturoidun tiedon merkitys AI-vetoisessa haussa
Tekoälypohjainen tiedonhaku edellyttää, että verkkosivujen sisältö on helposti ymmärrettävissä sekä hakukoneille että AI-malleille. Strukturoitu data mahdollistaa paremman näkyvyyden AI-pohjaisissa hakutuloksissa ja parantaa tiedon tarkkuutta.
Keskeisiä strategioita:
Strukturoidun datan (Schema.org) käyttö
Käytä rich snippets -rakenteita, kuten tähti-arvosteluja, hintoja ja saatavuustietoja, jotta hakukoneet ja AI voivat suoraan käyttää niitä vastauksissaan.
Lisää FAQ- ja How-To -merkinnät, jotka auttavat AI:ta löytämään selkeitä vastauksia käyttäjien kysymyksiin.
Hyödynnä JSON-LD-metatietoja, joiden avulla voit määrittää yritystiedot, tapahtumat ja tuotetiedot suoraan hakukoneille luettavassa muodossa.
Optimoitu SEO tekoälylle
Luo syväluotaavia artikkeleita, joissa yhdistetään eri tietolähteitä ja tarjotaan kattavia vastauksia yhteen aiheeseen.
Käytä semanttista SEO:a, jossa keskitytään aihekokonaisuuksiin yksittäisten hakusanojen sijaan.
Optimoi sisällön saavutettavuus käyttämällä selkeää navigaatiota, lyhyitä kappaleita ja hyvin jäsenneltyjä otsikoita.
Aitous ja alkuperäisen tiedon merkitys
Julkaise ensikäden tietoa, kuten asiakastutkimuksia, yrityksen sisäistä dataa ja omia näkemyksiäsi alasta.
Vältä liiallista tekoälyllä tuotettua sisältöä, joka ei tarjoa lisäarvoa – AI osaa tunnistaa heikkolaatuisen, toistetun materiaalin.
Sisällytä asiantuntijahaastatteluja ja referenssejä, jotka lisäävät uskottavuutta ja voivat parantaa AI:n arvottamaa laatua.
Kilpailu AI-optimoinnissa: kuinka päästä AI-hakutulosten kärkeen?
AI-hakukoneiden suosiossa oleviin lähteisiin vaikuttavat monet tekijät, mutta yritykset voivat aktiivisesti parantaa näkyvyyttään huomioimalla seuraavat asiat:
Voiko AI:n kouluttaa suosimaan tiettyjä lähteitä? AI-hakukoneet suosivat usein tietolähteitä, jotka ovat luotettavia, asiantuntevia ja ajankohtaisia. Tämä tarkoittaa, että yritysten tulisi julkaista korkealaatuista sisältöä säännöllisesti ja varmistaa, että niiden tiedot ovat ajan tasalla. Lisäksi AI voi käyttää painoarvoltaan suurempia lähteitä (esim. valtion virastot, tutkimuslaitokset ja tunnetut mediatalot), joten yhteistyö arvostettujen toimijoiden kanssa voi lisätä uskottavuutta.
Millainen sisältö jää helposti AI:n ”tiedon pimentoon” ja miten sitä voisi estää? AI ei yleensä priorisoi huonosti jäsenneltyä, epämääräistä tai toistuvaa sisältöä. Jos sivustolla on liian geneeristä tai heikkolaatuista tietoa ilman asiantuntevaa näkökulmaa, AI saattaa sivuuttaa sen. Ratkaisuna on varmistaa, että sisältö on mahdollisimman selkeästi esitetty, sisältää hyödyllisiä vastauksia ja käyttää strukturoitua dataa (esim. Schema.org-merkintöjä).
Miten käyttäjäkokemus (UX) ja tekninen suorituskyky vaikuttavat AI-hakutuloksiin? Perinteiset hakukoneet arvioivat myös verkkosivuston teknistä suorituskykyä – ja koska perinteiset hakukoneet muuttuvat tekoälyn käytön myötä, samat lainalaisuudet pätevät myös uudella aikakaudella. Sivustojen tulisi latautua nopeasti, olla mobiiliystävällisiä ja tarjota miellyttävää käyttökokemusta. Selkeät navigointirakenteet, hyvin jäsennellyt URL-osoitteet ja helposti ymmärrettävä sisältö auttavat tekoälyä analysoimaan ja nostamaan sivustoa hakutuloksissa.
Voiko verkkosivujen teknologiavalinnoilla vaikuttaa tekoäly-yhtiöiden käyttämään indeksointiin? Kyllä voi, jopa perinteistä hakua enemmän. “Server-side rendering”, eli sivuston tuottaminen teknisesti luettavaan muotoon pelkän dynaamisesti ladattavan koodin sijaan auttaa indeksoinnissa huomattavasti.
Vaikka tavoitteena olisi saada tekoäly kiinnostumaan tiedosta jo sen koulutusvaiheessa, kannattaa muistaa että tekoäly myös hyödyntää perinteistä hakua tarjotakseen ajankohtaisia vastauksia. Perinteistä hakukoneoptimointia on siis harjoitettava edelleen, jos haluaa päästä kysymysten kärkeen.
Sisällön mukauttaminen AI-hakuja varten
Yritysten tulee huomioida AI-vetoisen hakukäyttäytymisen muutokset ja mukauttaa verkkosivustonsa seuraavilla tavoilla:
Tiedon selkeys ja laatu: Sisällön tulee olla selkeää ja helposti luettavaa, ajankohtaista, ainutlaatuista ja asiantuntevaa. Sen tulee olla loogisesti jäsennelty siten, että otsikot ja teemat tarjoavat sekä kysymyksiä että niihin vastauksia. Tämä tekee tiedosta helpommin ymmärrettävää sekä ihmisille että tekoälylle ja parantaa sen näkyvyyttä AI-vetoisissa hauissa.
Monitorointi ja korjaaminen: Seuraa, miten tekoälytyökalut esittävät tietoa yrityksestäsi, ja raportoi mahdolliset virheet palveluntarjoajille (esim. OpenAI, Google, Perplexity AI).
Monikanavainen läsnäolo: AI-mallit keräävät tietoa eri lähteistä, kuten blogeista, sosiaalisesta mediasta ja virallisista verkkosivuista – kaikki nämä vaikuttavat näkyvyyteen.
Rikastettu metadata ja strukturoitu data: Tämä ei korvaa aitoa ihmiselle suunnattua sisältöä, mutta auttaa tekoälyä ymmärtämään ja käyttämään esitettyä tietoa oikein.
Perehdy aiheeseen – Suositellut lähteet AI-SEO:sta ja hakukoneiden tulevaisuudesta
Seuraavat blogit, tutkimukset ja asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällisempää ymmärrystä AI-pohjaisesta tiedonhausta ja hakukoneoptimoinnista:
Google AI Blog (ai.googleblog.com) – Googlen virallinen AI-blogi, jossa käsitellään tekoälyn kehitystä, hakukonealgoritmeja ja hakutulosten optimointia.
OpenAI Research (openai.com/research) – OpenAI:n tutkimusjulkaisut ja blogit AI-pohjaisesta tiedonhausta ja sen vaikutuksista hakukoneisiin.
Search Engine Land (searchengineland.com) – Hakukoneoptimoinnin, hakualgoritmien ja AI-pohjaisen haun kehityksen ajankohtaiset uutiset.
Moz Blog (moz.com/blog) – Hakukoneoptimoinnin syvällisiä analyysejä ja vinkkejä AI-SEO:n hyödyntämiseen.
Perplexity AI Blog (perplexity.ai/blog) – Tietoa tekoälypohjaisesta tiedonhausta ja sen vaikutuksesta hakumarkkinoihin.
Tämän blogisarjan tarkoituksena on auttaa yrityksiä, jotka ovat uudistamassa verkkopalveluaan. Blogisarjassa käydään läpi verkkosivuprojektin tärkeimpiä osa-alueita, aina tarjouspyynnön laatimisesta sivuston tekniseen toteutukseen ja jatkokehitykseen.
Sarjan eri osista saat käytännön vinkkejä siihen, mitä missäkin vaiheessa verkkosivuprojektia tapahtuu ja mitä sinulta odotetaan eri vaiheissa, mitä projektin aikana täytyy ottaa huomioon sekä siihen, miten rakennetaan toimiva yhteistyö valitsemasi verkkosivustotoimittajan kanssa.
Kenelle blogisarja on suunnattu?
Tämä blogisarja on kirjoitettu erityisesti yrityspäättäjille sekä markkinoinnin, viestinnän ja myynnin parissa työskenteleville, jotka näkevät verkkosivuston oleellisena osana liiketoimintaa, ja haluavat saada yleiskäsityksen siitä, mitä osa-alueita keskikokoinen, kaupallinen verkkosivuprojekti yleensä sisältää.
Blogisarjan tarkoituksena on auttaa ostajaa (yritys tai muu organisaatio) ymmärtämään verkkosivustoprojektia paremmin, ja sitä kautta lisätä sen onnistumisen edellytyksiä. Periaatteita voi soveltaa keskikokoisiin kaupallisiin sivustoihin ja verkkopalveluihin, mutta kaikista pienimpiin verkkosivuprojekteihin (alle 7000 €) periaatteet ovat liian työläitä.
Onko verkkosivu sama asia kuin verkkopalvelu?
Puhuessaan verkkosivustosta käsitteenä, eri henkilöt tarkoittavat usein täysin eri asioita.
Rajusti yksinkertaistaen voidaan sanoa, että verkkosivulla tarkoitetaan yleensä sivustoa, jolla käyttäjälle näytetään kuvia ja tekstiä ilman, että taustalla tapahtuu monimutkaista laskentaa. Verkkopalvelu on taas applikaatio, joka tekee muutakin kuin näyttää käyttäjälle visuaalisia elementtejä. Verkkosivun tavoite on yleensä puhtaasti viestinnällinen, kun taas verkkopalvelussa käyttäjä monesti ”hoitaa asioitaan”. Rajanveto on verkkosivun ja verkkopalvelun välille on kuitenkin monesti hankalaa.
Yksi asia on kuitenkin varma: sivusi loppukäyttäjä ei ole kiinnostunut siitä, mitä sanaa sinä diginäkyvyydestäsi käytät – vierailijat kutsuvat Yhdysvaltojen hallituksen yli 100 miljoonaa maksanutta sairausvakuutuspalvelua, healthcare.govia, mielellään “kotisivuiksi”. Tässä blogisarjassa termeillä verkkosivusto, verkkosivu, kotisivu, nettisivu ja verkkopalvelu tarkoitetaan samaa asiaa.
Oppaamme avulla pystyt välttämään verkkosivuprojektin yleisimmät sudenkuopat. Valmiina?
Monessa B2B-yrityksessä liidien määrä on yksi tärkeimmistä mittareista. Mitä enemmän yhteydenottoja verkkosivujen kautta tulee, sitä paremmaksi markkinointi usein koetaan. Tämä ajattelutapa on kuitenkin ongelmallinen. Jos myyntitiimi käyttää aikansa keskusteluihin, joista suurin osa ei johda kauppaan, markkinointi ei tue liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla.
Kun positiointi on verkkosivustolla kirkas, liidien kokonaismäärä usein vähenee. Samalla tapahtuu jotain olennaisempaa: väärät asiakkaat karsiutuvat pois ja oikeiden asiakkaiden määrä kasvaa. Lopputuloksena myynti käyttää aikansa keskusteluihin, joilla on merkitystä.
Me olemme puhuneet tästä vuosia ja auttaneet asiakkaitamme selkeyttämään omaa positiointiaan verkkosivuston kautta. Kun uudistimme omat verkkosivumme, oli aika maistaa omaa lääkettä: verkkosivujemme kautta tulleiden liidien kokonaismäärä laski 20 %, mutta meille aidosti sopivien asiakkaiden määrä kasvoi 57 %. Nyt lähes jokainen verkkosivujemme kautta tullut liidi kuuluu juuri siihen kohderyhmään, jota tavoittelimme.
Tässä artikkelissa käydään läpi, miksi tämä toimii, mitä omat luvut kertovat ja miten B2B-yritykset voivat hyödyntää samaa lähestymistapaa.
Mitä me teimme – verkkosivuston uudistus ja position kirkastus
Meillä on ollut vuosien ajan yksi selkeä näkemys: B2B-verkkosivuston tärkein tehtävä ei ole kerätä mahdollisimman paljon liidejä, vaan houkutella juuri oikeita asiakkaita. Tämä ohjaa, miten autamme asiakkaitamme – ja samalla se ohjasi myös omaa verkkosivustouudistustamme.
Lähtökohta oli yksinkertainen: halusimme tehdä position entistä selkeämmäksi ja varmistaa, että verkkosivusto tukee sitä täysin. Tämä tarkoitti käytännössä:
Sisällön terävöittämistä – Halusimme, että verkkosivujen tekstit puhuvat suoraan heille, joille voimme tuottaa eniten arvoa. Poistimme kaiken ylimääräisen ja keskityimme ydinasioihin.
Navigaation ja rakenteen selkeyttämistä – Varmistimme, että kävijät löytävät nopeasti olennaisen tiedon ja ymmärtävät, mitä tarjoamme ja kenelle.
Ostopolun ja konversiopisteiden päivittämistä – Teimme polun, joka vie kohti yhteydenottoa mahdollisimman helpoksi meidän ihanneasiakkaille.
Käytännössä lopetimme yrittämästä miellyttää kaikkia. Kun viestimme on selkeä, se sulkee pois ne, jotka eivät ole oikeita asiakkaita – ja juuri sitä halusimme.
Tulokset näkyivät nopeasti: liidien kokonaismäärä laski, mutta myyntivalmiiden liidien osuus kasvoi merkittävästi. Verkkosivusto alkoi toimia juuri niin kuin sen pitää.
Tulokset: Vähemmän liidejä, enemmän kauppaa
Kun uudistimme verkkosivumme ja kirkastimme position, tiesimme jo mitä odottaa – ja silti tulokset yllättivät.
Verkkosivujemme kautta tulleiden liidien kokonaismäärä laski 20 %. Niin hullulta kuin se kuulostaa, tämä oli meidän tavoite. Vastaavasti meille aidosti sopivien liidien määrä kasvoi 57 %.
Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että ennen uudistusta 46,67 % verkkosivujen kautta tulleista liideistä oli meille relevantteja. Uudistuksen jälkeen luku nousi 91,67 %:iin. Lähes jokainen yhteydenotto tuli yrityksiltä, joiden kanssa haluamme käydä myyntikeskusteluja.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Myynti ei enää hukkaa aikaa keskusteluihin, joissa ei ole kauppapotentiaalia.
Tavoitellut asiakkaat löytävät meidät helpommin, tunnistavat itsensä ja ottavat herkemmin yhteyttä.
Konversiot ovat laadukkaampia, koska yhteydenottajat ovat valmiimpia ostamaan.
Tämä on seurausta verkkosivuston ja positioinnin yhtenäisestä linjasta. Kun viesti on kirkas, se vetää puoleensa oikeita asiakkaita ja karsii turhat pois – juuri niin kuin hyvän B2B-verkkosivuston kuuluukin tehdä.
Miksi useimmat B2B-yritykset eivät panosta positiointiin?
Keskustelen vuosittain yli sadan B2B-yrityksen päättäjän kanssa, ja yksi asia toistuu lähes aina: positiointi ei ole johdon agendalla.
Yhdeksän kymmenestä yrityksestä kertoo, että myynti voisi olla tehokkaampaa, liidejä voisi tulla enemmän ja markkinointi voisi toimia paremmin. Mutta kun kysytään, miten he erottuvat kilpailijoista tai kenelle he haluavat myydä, vastaukset ovat usein epämääräisiä.
Miksi näin on? Tässä muutama syy, miksi positiointiin ei panosteta riittävästi:
Pelko rajata liikaa. Ajatus siitä, että kohderyhmän tarkentaminen vähentäisi myyntimahdollisuuksia, on sitkeässä. Todellisuudessa liian laaja positio tekee markkinoinnista tehottomampaa ja myynnistä raskaampaa.
Harhakuva siitä, että enemmän liidejä on aina parempi. Liidimäärän kasvattaminen kuulostaa hyvältä strategialta, mutta jos suuri osa kontakteista ei koskaan johda kauppaan, kyse on enemmän häiriöstä kuin liiketoiminnan kasvusta.
Ei nähdä verkkosivustoa asiakashankinnan työkaluna. Monelle B2B-yritykselle verkkosivut ovat vain yritysesite verkossa, eivätkä strateginen kanava, jonka kautta asiakashankintaa voidaan tehostaa.
Markkinointi ja myynti eivät puhu samaa kieltä. Jos positiointi on epäselvä, myynti saa jatkuvasti liidejä, jotka eivät ole oikeita asiakkaita. Tämä tekee myynnistä tehottomampaa ja turhauttaa molempia osapuolia.
Kun positiointi ja verkkosivusto on mietitty kunnolla, myynti helpottuu, markkinointi toimii tehokkaammin ja asiakashankinta tehostuu ilman, että tarvitaan lisää panostuksia myyntiin. Kyse ei ole liidien määrästä – vaan laadusta.
Miten B2B-yritykset voivat kirkastaa omaa positiointiaan?
Jos haluaa saada verkkosivustolta parempia liidejä – eli enemmän oikeita asiakkaita ja vähemmän turhia keskusteluja – täytyy ensin kirkastaa oma positiointi. Tämä ei tarkoita monimutkaista prosessia, vaan muutamaa selkeää askelta.
Tunnista, kenelle oikeasti myyt Jokainen yritys voisi palvella monenlaisia asiakkaita, mutta ketkä ovat niitä, joille tuotat eniten arvoa? Jos et ole varma, tarkista, keiden kanssa olet tehnyt parhaat kaupat viimeisen vuoden aikana.
Karsi kaikki ylimääräinen Jos yrität puhua kaikille, viestisi ei lopulta osu kunnolla kehenkään. Positiointi tarkoittaa myös rohkeutta jättää pois ne, jotka eivät ole kohderyhmääsi. Tämä ei sulje pois mahdollisia asiakkaita, mutta ohjaa viestisi niille, joille olet paras mahdollinen kumppani.
Tee verkkosivustosta selkeä ja kohdennettu
Sivuston pitää puhua suoraan oikeille asiakkaille.
Navigaatio, sisällöt ja CTA:t (Call to Action) tulee suunnitella tukemaan sitä, että halutut asiakkaat ottavat yhteyttä.
Poista kaikki turha, joka ei palvele tätä tavoitetta.
Mittaa oikeita asioita Älä arvioi verkkosivujen onnistumista vain liidimäärän perusteella. Seuraa sen sijaan:
Montako liidiä tulee tavoitellusta kohderyhmästä?
Kuinka moni liidi etenee myyntikeskusteluun?
Kuinka moni johtaa kauppaan?
Yhdistä myynti ja markkinointi Markkinointi ei voi tehdä työtään tehokkaasti, jos myynti ei ole mukana positioinnin tarkentamisessa. Molempien täytyy olla samalla sivulla siitä, ketä tavoitellaan ja millä viesteillä.
Kun nämä asiat ovat kunnossa, verkkosivut eivät ole enää vain paikka, jossa yrityksestä kerrotaan – niistä tulee tehokas asiakashankinnan työkalu.
B2B-Verkkosivujen pitää olla myynnin työkalu
Kun positiointi on kunnossa, verkkosivut tekevät myyntiä. Ne varmistavat, että oikeat asiakkaat löytävät perille ja ottavat yhteyttä, samalla kun väärät kontaktit karsiutuvat pois.
Jos verkkosivusi tuottavat määrällisesti paljon liidejä, mutta myyntiputki ei täyty oikeista asiakkaista, kannattaa pysähtyä miettimään:
Tietävätkö kävijät, kenelle palvelusi on tarkoitettu?
Onko viestisi niin selkeä, että se houkuttelee vain oikeita asiakkaita?
Onko verkkosivustosi rakennettu asiakashankinnan ehdoilla?
Liidien määrä on helppo mittari, mutta todellinen liiketoimintavaikutus syntyy siitä, että myynti käyttää aikansa niihin keskusteluihin, joilla on oikeasti merkitystä.
Kun verkkosivut ja positiointi tukevat toisiaan, myynti helpottuu, markkinointi toimii paremmin ja asiakashankinta tehostuu – ilman, että tarvitsee tehdä enemmän työtä.
Haluatko selkeyttä asiakashankintaan? Tilaa positiointityötä:
Tunnista ylivertaisuus ja viesti vahvuuksista positioinnin avulla
Kuvaus
Vahva positiointi lyhentää myyntisykliä, sillä asiakkaat ymmärtävät välittömästi mistä on kyse ja mitä arvoa tuotetaan. Määritämme yhdessä, miksi juuri teidän ratkaisunne on paras tietylle kohderyhmälle, joiden ongelmia palvelunne ratkaisee.
Koostumus
Parhaat asiakkaat
asiakassegmentti
uniikit arvolupaukset
Kilpailijat ja vaihtoehdot
Ainutlaatuiset attribuutit
Lopputulos
Markkinalla erottuva positio ja 3–5 arvolupausta, joiden avulla vakuutat asiakkaat ja kasvatat kauppaa.
Hinta
3 900 € / asiakassegmentti
Puolen päivän työpaja + huippuunsa hiotut ja hyväksytyt arvolupaukset.
Verkkosivusto on monelle yritykselle ensimmäinen kohtaamispiste uusien asiakkaiden kanssa – ei pelkästään Suomessa, vaan myös kansainvälisillä markkinoilla.
Mutta pysähdytään hetkeksi: onko verkkosivustosi oikeasti valmis kohtaamaan täysin uusia asiakkaita toisessa maassa? Siellä, missä yrityksesi nimi ei vielä tarkoita mitään, ja viestisi kilpailee monien muiden kanssa huomiosta.
Kansainvälistymisessä haasteet ovat erilaisia kuin tutulla kotimarkkinalla. Siinä missä Suomessa verkkosivusto saattaa vahvistaa jo tunnettua brändiä, uudella markkinalla sen rooli on aivan toinen. Sen on rakennettava luottamusta, herätettävä kiinnostusta ja tuotava esiin yrityksesi erottautumistekijät. Ilman näitä peruspilareita on vaikea saada jalansijaa.
Me olemme nähneet tämän tilanteen monesti: verkkosivuston viestit, jotka toimivat loistavasti Suomessa, eivät yksinkertaisesti resonoi uusilla markkinoilla. Tämä ei ole kenenkään syy, mutta se on asia, joka pitää korjata. Jokainen markkina on erilainen, ja se näkyy niin ostokäyttäytymisessä kuin asiakkaiden odotuksissa.
Tässä artikkelissa puhutaan siitä, miten B2B-verkkosivustosta tehdään toimiva työkalu kansainvälisille markkinoille. Käyn läpi, mitä sinun kannattaa huomioida, jotta verkkosivustosi ei vain tue yrityksesi strategiaa, vaan vie sitä eteenpäin.
Kotimarkkinan vahvuudesta kansainväliseen kilpailuun
Kotimarkkinoilla yrityksesi voi olla tuttu ja turvallinen valinta. Asiakkaat tietävät, kuka olet, ja brändisi on vahva. Kun oma markkinaosuus on vakiintunut, verkkosivusto on usein suunniteltu vahvistamaan tätä asemaa. Sen tehtävä ei ole selittää, keitä me olemme, vaan muistuttaa olemassaolostamme ja pitää nykyiset asiakkaat mukana matkassa.
Kun lähdetään kansainvälistymään, tilanne muuttuu. Uudella markkinalla yrityksesi on täysin tuntematon. Tavoitteena ei ole enää brändin vahvistaminen, vaan sen rakentaminen alusta alkaen. Se tarkoittaa, että verkkosivuston tehtävä muuttuu radikaalisti. Sen on kerrottava selkeästi, miksi juuri sinun yrityksesi erottuu kilpailijoista – ja tehtävä tämä tavalla, joka puhuttelee täysin uutta yleisöä.
Tässä kohtaa moni yritys kompastuu. Samat viestit ja arvot, jotka toimivat Suomessa, eivät automaattisesti toimi muualla. Jokainen markkina on oma kokonaisuutensa, jossa on erilaiset kilpailijat, kulttuuriset odotukset ja ostokäyttäytyminen. Uudella markkinalla yritys on haastaja, ja viestinnän on heijastettava tätä asemaa.
Haastajan asemassa: viestinnän ja verkkosivuston rooli
Uudelle markkinalle astuessa et voi nojautua tunnettuun nimeen tai valmiiksi rakennettuun brändimielikuvaan. Haastajan asema vaatii rohkeutta ja tarkkaa viestintää. Verkkosivuston rooli tässä on keskeinen – se ei ole vain digitaalinen käyntikortti, vaan aktiivinen työväline, joka houkuttelee uusia asiakkaita ja rakentaa luottamusta.
Haastajan asemaan asettuminen alkaa kilpailijoiden kartoittamisesta. Miten muut toimijat puhuvat omasta tuotteestaan tai palvelustaan? Missä he onnistuvat ja missä on tilaa parantaa? Tämä analyysi auttaa tunnistamaan, mitkä asiat tekevät sinusta ainutlaatuisen ja miten voit tuoda ne esiin verkkosivustollasi.
Tärkeää on myös ymmärtää, että uusilla markkinoilla asiakkailla ei ole valmiiksi luottamusta sinuun. Luottamus ja uskottavuus syntyvät ajan myötä, mutta verkkosivuston pitää olla se ensimmäinen kosketuspiste, joka avaa oven näille tunteille. Selkeät viestit, asiakaslähtöinen sisältö ja kilpailijoista erottautuvat arvolupaukset ovat avainasemassa.
Mieti myös verkkosivuston painopisteitä uudessa tilanteessa. Jos kotimarkkinoilla sivusto keskittyy brändin vahvistamiseen, kansainvälisillä markkinoilla sen rooli saattaa olla paljon aktiivisempi. Sen on kerrottava, mitä tarjoat, ja samalla vakuutettava kävijä, että juuri ratkaisusi on luotettavin ja paras vaihtoehto heidän tarpeisiinsa. Tämä vaatii selkeää kieltä, konkreettisia esimerkkejä ja rohkeutta ottaa kantaa.
Verkkosivuston rooli markkina- ja kulttuurierojen kontekstissa
Jokainen markkina on erilainen, ja verkkosivuston pitää mukautua näihin eroihin. Kyse ei ole vain kielen kääntämisestä, vaan aidosta lokalisoinnista. Miten puhuttelet asiakkaita heidän omalla kielellään – ei pelkästään sanoin, vaan myös arvoilla, visuaalisella ilmeellä ja viestinnän tyylillä?
Kulttuurierot vaikuttavat suoraan siihen, miten asiakkaat tulkitsevat verkkosivustosi viestit. Esimerkiksi Pohjois-Euroopassa korostetaan usein selkeyttä ja suorasanaisuutta, kun taas Etelä-Euroopassa emotionaalisuus ja tarinankerronta voivat nousta keskiöön. Näihin eroihin ei voi suhtautua välinpitämättömästi, jos haluat rakentaa aitoa yhteyttä kohdeyleisösi kanssa.
Myös ostokäyttäytyminen vaihtelee merkittävästi markkinasta toiseen. Kotimarkkinoilla verkkosivuston rooli saattaa rajoittua brändiin ja nykyisten asiakkaiden sitouttamiseen, mutta uudessa ympäristössä se voi olla tärkein kanava liidien keräämiseen ja uusien asiakassuhteiden rakentamiseen. Sivuston on siis tuettava koko asiakaspolkua – ensimmäisestä kontaktista aina ostopäätökseen asti.
Miten tämä käytännössä näkyy?
Verkkosivuston viestien on oltava selkeitä, mutta niiden täytyy myös vastata uuden markkinan kysymyksiin:
Mikä tekee yrityksestäsi erityisen?
Miksi luottaa tähän toimijaan?
Miten heidän ratkaisunsa parantaa minun liiketoimintaani?
Jotta tähän päästään, verkkosivuston suunnittelussa on tärkeää tehdä pohjatyöt huolella. Kohdemarkkinan kilpailutilanteen analysointi, asiakasymmärryksen syventäminen ja lokalisoinnin todellinen toteuttaminen ovat avaimia menestykseen. Ilman näitä verkkosivuston viestit jäävät helposti tyhjiksi lupauksiksi.
Kansainvälinen kasvu vaatii verkkosivustolta paljon enemmän kuin perinteistä “about”-sivua ja tuotelistaa. Verkkosivuston pitää olla keskeinen osa yrityksesi strategiaa, erityisesti silloin, kun tavoitellaan jalansijaa uusilla markkinoilla – verkkosivuston suunnitteluun ja sisältöön on panostettava poikkeuksellisen paljon.
Ensimmäinen askel on kartoittaa yrityksesi asema uudessa kilpailukentässä. Missä olet vahva? Missä tarvitset enemmän näkyvyyttä tai luottamusta? Verkkosivuston pitää tukea näitä tavoitteita.
Esimerkiksi, jos kilpailet hinnalla, viestinnän on painotettava kustannustehokkuutta ja läpinäkyvyyttä. Jos erotut palvelun laadulla, verkkosivuston on tuotava tämä selkeästi esiin – esimerkiksi asiakastarinoiden tai referenssien kautta.
Toinen tärkeä elementti on jatkuva oppiminen. Kansainvälisillä markkinoilla verkkosivusto ei ole koskaan täysin valmis. On tärkeää kerätä tietoa siitä, mitkä viestit toimivat ja mitkä eivät. Tämä data auttaa hiomaan verkkosivustoa entistä tehokkaammaksi ja palvelemaan juuri niitä asiakkaita, joita haluat tavoittaa.
B2B-yrityksessä usein myynnillä on tärkeä roolissa tuottamaan tietoa ja ymmärrystä lokalisoinnista, etenkin uuteen markkinaan mentäessä. On kyseessä sitten kumppani, talon sisäinen myyjä tai palkattu konsultti, myynnin ymmärrystä ja jatkuvaa oppimista kannattaa aina pyrkiä hyödyntämään.
Lopulta kysymys on siitä, miten hyvin verkkosivusto tukee yrityksesi tarinaa uusilla markkinoilla. Jos haluat erottua ja kasvaa, verkkosivuston pitää tehdä muutakin kuin näyttää hyvältä – sen pitää vakuuttaa, sitouttaa ja aktivoida. Strategiapohjainen lähestymistapa varmistaa, että verkkosivustosi on aina askeleen edellä.
Miten lisätä onnistumisen todennäköisyyttä
Kansainvälinen liiketoiminta ei ole koskaan helppoa, mutta oikeilla työkaluilla se on täysin mahdollista. Verkkosivustosi on yksi näistä työkaluista – se ei ole vain pakollinen paha, vaan aktiivinen osa kasvustrategiaasi. Varmista, että verkkosivustosi ei vain seuraa, vaan johtaa yritystäsi uusilla markkinoilla.
Kun mietit verkkosivustosi roolia kansainvälisessä liiketoiminnassa, tärkein kysymys kuuluu: Palveleeko se oikeasti kohdemarkkinasi asiakkaita? Jos vastauksesi ei ole yksiselitteinen “kyllä”, nyt on oikea hetki pysähtyä ja arvioida tilannetta uudelleen.
Autamme yrityksiä mukauttamaan verkkosivustoaan kansainvälisen liiketoiminnan tarpeisiin. Positiointi-palvelumme on tärkeä lähtölaukaisu koko prosessille. Sen lisäksi voimme analysoida kohdemarkkinasi kilpailijoiden sivustot sekä tehdä löydettävyysanalyysin hakukoneiden ja nykyisin myös tekoälyn näkökulmasta. Tavoitteenamme on luoda verkkosivusto, joka ei vain seuraa yrityksesi strategiaa, vaan vie sitä eteenpäin.
Me tiedämme, että jokainen markkina tuo omat haasteensa ja mahdollisuutensa. Siksi verkkosivuston suunnittelu ja optimointi pitää tehdä huolella. Hyvin suunniteltu sivusto on investointi, joka kasvattaa liiketoimintaa – asiakkaasi löytävät sinut, vakuuttuvat tarjoomastasi ja ottavat ensimmäisen askeleen yhteistyön suuntaan.
Jos nämä haasteet kuulostavat tutuilta ja aiheuttavat tuskan värähdyksiä, ota yhteyttä ja keskustellaan lisää. Meidän asiakkaat toimivat yli 50 markkinalla, joten tiedämme miten toimia.
Tutustu kansainvälisiin menestystarinoihin
Haluatko nähdä, miten olemme auttaneet asiakkaitamme luomaan verkkosivustoja, jotka tukevat heidän kansainvälistä liiketoimintaansa? Olemme tehneet yhteistyötä useiden kansainvälisten yritysten kanssa, ja heidän tarinansa kertovat, miten strateginen lähestymistapa verkkosivuston suunnitteluun voi tehdä eron
Miten voidaan rakentaa verkkosivustoja, jotka yhtä aikaa esittelevät enemmän luovuutta ja vaikuttavuutta, mutta ovat myös nopeammin ja laadukkaammin tehtyjä?
Vastaus tähän on suunnittelun ja toteutuksen malli, jossa tekeminen yhdenmukaistetaan ja toisteiset asiat automatisoidaan. Jokaisella nykyaikaisella, kilpailukykyisellä verkkosivustotoimistolla tulee olla käytössä tällainen viitekehys.
Meillä MEOMilla sen nimi on MEOM Base. Tässä artikkelissa esittelemme sen logiikkaa sekä asiakastoteutuksia, joissa sen hyödyt ovat nähtävillä.
MEOM Basen kehitys on jatkuvaa ja tulevaisuudessa yhä enemmän tekoälyä hyödyntävää. Tavoite on, että jokainen verkkosivustoasiakkaamme hyötyy tästä mallista sivustoprojektin ja jatkokehityksen aikana.
MEOM Base on yhdistelmä teknologiaa ja tekemistä
Verkkosivuston toteutus lähtee liikkeelle suunnittelusta. Menneisyydessä haasteita on syntynyt siitä, että jokaisella designerilla on omanlainen tapa tehdä suunnittelua, määritellä ja merkitä asioita. Olemme luoneet näille suunnittelun yhdenmukaisille käytännöille MEOM Figma -sapluunan.
Samoin uuden sivustoprojektin teknisen perustamisen tapa on voinut vaihdella kehittäjästä toiseen. Perustamistöissä on myös paljon toisteisia asioita, kehitysympäristön pystyttämisestä julkaisualustan asetuksiin, jotka on ollut vuosien varrella järkevä koota yhdeksi sapluunaksi.
Mitä tämän sapluunan tulisi sisältää, on kysynyt teknistä suunnittelua. MEOMilla on tämän osalta ollut jo pitkään WordPress-kehityksessä käytössä oma Kala Stack.
Samoin tietyt toistuvat verkkosivujen elementit, kuten sivun aloittava hero-lohko tai tuiki tavallinen teksti + kuva -lohko, noudattavat tiettyjä parhaita käytäntöjä, joita on turha suunnitella jokaiseen projektiin uudestaan. Mutta jos yhteisesti sovittua sapluunaa ei ole, näin olisi joka tapauksessa tehtävä ja budjettia palaa pyörän keksimiseen uudestaan ja uudestaan.
MEOM Base on yhdenmukaistanut nämä suunnittelun käytännöt, jotta tekniikan on helppo tulkita ja toteuttaa designia, yhdessä sovitun ja tarkoituksenmukaiselta osin automatisoidun sapluunan avulla.
MEOM Basen hyödyt
Kun työaikaa vapautuu perustekemisen tehostumisesta, se voidaan käyttää luovempiin ja innovatiisempiin asioihin, niin suunnittelussa kuin tekniikassa. Yhdenmukaisuus näkyy käytettävyydessä ja toimintavarmuudessa, kun taas asiakkaan brändin esille tuomisessa voidaan keskittyä wow-efektiin.
Viitekehyksen avulla projekteja voidaan toteuttaa laadusta tinkimättä myös silloin, kun asiakkaalla on esimerkiksi olosuhteiden pakosta tiukempi julkaisuaikataulu tai jos projektibudjetti on pienempi.
Tehokas ja sujuva projekti rakentuu myös siitä, että se on tekijöilleen selkeä. Yhteisen pohjan käyttäminen ja sen ajan tasalla pitäminen yhtenäistää työtapoja ja helpottaa uusien tekijöiden sisäänajoa. Näin asiakkaan näköinen verkkosivuston kehitys ei ole yksittäisen suunnittelijan tai devaajan takana vaan koko tiimillä.
MEOM Base on myös yksityiskohtainen. Tämän avulla voimme antaa yllättävän tarkkoja aika-arvioita toteutuksen budjetointia varten. Yhtenäinen pohja varmistaa myös erittäin tärkeän projektityöskentelyn kriteerin: aikataulussa pysymisen.
MEOM Figma Template – yhdenmukaista ja helppolukuista suunnittelua
Verkkosivustot koostuvat 70-prosenttisesti samoista elementeistä: hero, navigaatio, teksti ja kuva -lohkot, sisältönostot, footer ja niin edelleen. Näissä ei teknisten perusasioiden osalta tehdä isoja irtiottoja.
Verkkosivuston käyttäjät ovat tottuneet tiettyyn yhdenmukaiseen tapaan käyttää sivustoja. Olennaista on sisältöihin perehtyminen, ei jännittävän käyttökokemuksen kanssa kamppailu.
Tästä syystä lohkot noudattavat tiettyä peruskaavaa, joka on ollut järkevää tuoda yhteisesti käytettyyn sapluunaan. Seuraava haaste on ollut, että miten visuaalisen suunnittelun luovan hulluuden hedelmät saadaan tekniikalle yksiselitteiseen ja helppoon muotoon.
Sivujen leiskat eivät visuaalisessa muodossa näet tarjoa vielä sivustoa toteuttavalle kehittäjälle kaikkea tarvittavaa informaatiota, vaan väreillä on oltavat eksaktit väriarvot, fonteilla tarkat pistekoot ja leikkaukset, välistyksillä omat pistekokonsa ja niin edelleen.
Jo suunnittelun aikana nämä sivuelementtien määritelmät voivat alkaa poiketa toisistaan, jos käytössä ei ole yhtenäistä mallia. MEOM Basessa suunnittelu on yhdenmukaistettu automatiikalla. Jos designer muuttaa väliotsikon pistekokoa yhdellä sivulla, päivittyy uusi arvo kaikkiin suunnittelutiedoston sivuihin.
Designin tekniseen toteutukseen luovuttamista eli handoveria sujuvoittaa tämän yhdenmukaisuuden lisäksi se, että kaikki sivuelementtien määrittelyt ovat jo siinä muodossa, jossa kehittäjä tulee ne tyylitiedostoon syöttämään. Nopeaa ja selkeää, ei tarvetta turhille selventäville kysymyksille.
MEOM Blocks ja Kala Stack – jykevän perustan myötä tekniset paukut päräyttäviin asioihin
MEOM Basen tärkein juuri on Kala Stack, jonka varaan lasketaan koko projekti. Se pohjautuu kumppanimme WordPress-palvelinisännöitsijä Seravon tekniseen stackiin.
Kalassa stack sisältää sivustototeutuksen rakennusprosessit, palvelinasetukset, lokaaliympäristön pystytyksen ja paljon muuta, jota turha pystyttää aina uudestaan joka projektin alussa.
Kala sisältä myös räätälöidyn teeman, joka käytännössä luo visuaalisuuden sivustolle. Tämän starter-teeman nimi on myös Kala ja sen avulla tuodaan esimerkiksi Figmasta typografia, värit, välistykset.
Kun sivuston runko kasassa, lisätään sivustolle valmiita, hyvin usein käytettäviä lohkoja. Tämä tehdään MEOM Blocksin avulla. Kokonaisuus on alati kehittyvä. Tällä hetkellä se sisältää seuraavat WordPress-lohkot:
hero
teksti ja kuva
haitari
viimeisimmät artikkelit – sliderina tai ei
custom -sarakkeet
manuaalinen nosta artikkeli.
Lisäksi parannamme sivustoa ylläpitävien käyttökokemusta WordPress-editorin puolella. Esimerkiksi tiettyjä WordPress-coresta tulevia lohkoja tai asetuksia piilotetaan, jos näistä ei ole asiakkaalle hyötyä tai ne tukkisivat editorinäkymää.
Ne voivat olla myös tyylin määrittelyitä, jotka olisivat hyödyllisiä esimerkiksi WordPress-templaten päälle sivustoaan luoville, mutta eivät räätälöidyssä ammattilaisen designissa. Tällaisia ovat esimerkiksi efektit, kuten box shadow.
Jokainen yhdenmukaisuuden päälle rakennettu sivusto on ainutlaatuinen
Vaikka verkkosivuston pystytyksen ja suunnittelun pohja on tehokkaan yhdenmukainen, juuri tämä tehostaminen mahdollistaa yhä paremman yksilöinnin. Toteuttamamme sivustot sisältävät ja tulevat aina sisältämään räätälöityä koodia ja ainutlaatuisen, brändi-identiteetin mukaisen ilmeen.
Myös vakiolohkoja räätälöidään enemmän tai vähemmän asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. MEOM Blocks voi itse asiassa tarjota asiakkaalle jopa tavallista enemmän vaihtoehtoja, sillä lohkoihin on tuotu monia editorivalintojen parhaita käytäntöjä.
Voit selkeillä valinnoilla esimerkiksi muokata teksti ja kuva -lohkon asettelua, kuvan paikkaa oikealta vasemmalle, taustaväriä ja niin edelleen.
Alla joitakin käytännön esimerkkejä asiakastöistämme, joissa MEOM Base on mahdollistanut uusia asioita.
RELEX Solutions
Ilman MEOM Basea emme olisi voineet toteuttaa läheskään niin paljon asioita kun nyt voitiin. RELEXille luotiin yhtä aikaa WordPress ja HubSpot -sivustot. Saman designin pohjalta kummallekin alustalle koodattiin omat lohkot.
Synergiahyötyjen lisäksi luovuuteen vapatuneista resursseista esimerkkinä voidaan mainita kuvataustaisten lohkojen liikkuvat kuviot.
Visual Components -sivustoa skrollatessa voit huomata visuaalisesti dynaamisia siirtymiä, joita voitiin toteuttaa projektin budjetin puitteissa, tehokkaamman työtavan mahdollistamana.
Edellisen esimerkin tapaan, iLOQ-verkkosivuston etusivun eri käyttöympäristöjen visuaalinen esittely sekä samaan vaikuttavaan tyyliin tehty ratkaisut-yleiskatsaus olivat MEOM Basen vapauttaman budjetin tuloksia.
DEN Finland -konsernin brändien Finnlamellin, Designtalon ja Ainoakodin multisitea voi jälkijättöisesti kutsua MEOM Basen mukaiseksi toteutukseksi, vaikka tällä nimellä emme vielä pari vuotta sitten kutsuneetkaan tekemisen mallia.
Teknisellä puolella Finnlamellin hinta-importia hyödynnettiin myös muiden brändin talomallistojen hintatietojen käsittelyssä. Multisite on toteutettu Kala Stack -pohjalla ja sivustoilla on käytetty tämän lapsiteemoja. Toisin sanoen, pohjaratkaisu on yhtenäinen, yksittäiset sivustot on brändätty.
Keväällä 2024 saimme nopealla aikataululla verkkosivustouudistus-pyynnön pitkäaikaiselta asiakkaaltamme Raksystemsiltä: kasvaneen konsernin nimeksi vaihtuu Sustera ja sekä Suomen että Ruotsin sivustot pitäisi uudistaa vain parin kuukauden aikataululla.
MEOM Base toi varmuuden siihen, että pystyimme vastaamaan ison ja vaativan asiakkaan toteutuspyyntöön ilman, että laadussa tarvitsi ottaa ylimääräistä riskiä.
Verkkosivusto on B2B-yritykselle tärkeä työkalu, mutta sen kehitys tahtoo jäädä taka-alalle. Aluksi sivusto palvelee hyvin, mutta ajan myötä tarpeet muuttuvat: asiakaskäyttäytyminen, teknologian kehitys ja liiketoiminnan tavoitteet asettavat uusia vaatimuksia.
Valitettavan usein verkkosivusto jää oman onnensa nojaan. Se toimii kyllä, mutta ei enää parhaalla mahdollisella tavalla. Uusia kehitysehdotuksia ei synny, ja lopulta sivusto ei enää tue asetettuja tavoitteita yhtä hyvin kuin ennen.
Tilanne voi tuntua turhauttavalta, etenkin jos kehitystyön aloittaminen tuntuu suurelta projektilta tai resurssit ovat rajalliset – verkkosivuston kehittämiseen liittyvät ongelmat ovat tuttuja monille B2B-yrityksille.
Proaktiivisuus tekee verkkosivustokumppanista korvaamattoman
Hyvin harva markkinoija tai johtaja on verkkosivuston kehittämisen asiantuntija – eikä tarvitsekaan olla. Siksi kumppanin rooli verkkosivuston ylläpidossa ja kehityksessä on ratkaiseva. Hyvä kumppani tuo aktiivisesti esiin uusia kehitysmahdollisuuksia ja varmistaa, että sivusto pysyy paitsi toimivana, myös ajantasaisena ja kilpailukykyisenä.
Valitettavasti tämä ei aina toteudu. Moni yritys kamppailee kumppanin kanssa, joka odottaa toimeksiantoja sen sijaan, että ottaisi itse aloitteen. Kehitystyön ideointi ja ongelmakohtien tunnistaminen jäävät omalle vastuulle, mikä syö aikaa ja resursseja tärkeämmiltä tehtäviltä.
Proaktiivisuus tarkoittaa enemmän kuin reaktiivista ylläpitoa. Se on jatkuvaa toimintaa: uusien ratkaisujen ehdottamista, liiketoiminnan tavoitteiden ymmärtämistä ja verkkosivuston kehittämistä niiden pohjalta. Näin sivusto ei vain täytä tämän hetken vaatimuksia, vaan myös valmistautuu tuleviin muutoksiin.
Pienkehitys vastaa budjettirajoitteisiin ja tuo tuloksia
Usein tunnistetaan, että verkkosivusto kaipaa uudistusta, mutta isoja investointeja ei ole mahdollista tehdä juuri nyt. Budjetti on tiukimmillaan esimerkiksi alku- tai loppuvuodesta, mikä tekee suuremman kehitysprojektin käynnistämisestä haastavaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sivuston kehitystyö pitäisi pysäyttää kokonaan.
Pienkehitys on joustava ratkaisu. Sen avulla verkkosivustoa voidaan parantaa vaiheittain, ilman suuria kertainvestointeja. Pienkehitys tarkoittaa käytännössä sitä, että pienillä muutoksilla ja päivityksillä tavoitellaan konkreettisia parannuksia: nopeampaa latausaikaa, parempaa käyttäjäkokemusta tai korkeampaa konversiota. Tämä lähestymistapa mahdollistaa sen, että sivusto kehittyy jatkuvasti ja palvelee liiketoimintaa yhä paremmin.
Joustavuutensa ansiosta pienkehitys sopii erityisesti tilanteisiin, joissa verkkosivuston parantaminen on tärkeää, mutta täysimittaisen uudistuksen aika ei ole vielä oikea. Jokainen pieni askel vie lähemmäs suurempia tavoitteita.
Verkkosivuston haltuunotto tuo mielenrauhaa
Kun verkkosivusto kaipaa päivitystä tai sen nykytila tuntuu epävarmalta, ensimmäinen askel on ottaa se hallitusti haltuun. Tämä tarkoittaa, että sivusto käydään läpi teknisestä ja sisällöllisestä näkökulmasta: mitä parannettavaa löytyy, mitkä ovat kriittisiä päivityksiä, ja miten sivustoa voidaan kehittää pitkäjänteisesti.
Haltuunoton aikana tunnistetaan paitsi ongelmat, myös mahdollisuudet. Sivuston tekninen kunto varmistetaan, ja samalla luodaan perusta, jonka pohjalta kehitystyö voi jatkua. Tämä vaihe ei ole vain teknistä tarkistelua – se on lähtölaukaus sivuston strategiselle kehittämiselle.
Yrityksen näkökulmasta haltuunotto tuo kaivattua mielenrauhaa: verkkosivusto on asiantuntevissa käsissä, ja sen tilaa sekä kehitysmahdollisuuksia seurataan jatkuvasti. Tämä vähentää riskejä ja varmistaa, että sivustolla on kaikki edellytykset toimia liiketoiminnan tukena.
Jatkuva kehitys pitää sivustosi askeleen edellä
Verkkosivuston kehittäminen ei ole kertaluontoinen projekti – se on jatkuva prosessi, joka vaatii aktiivista otetta ja tulevaisuuden tarpeiden ennakointia. Maailma ei pysähdy, eikä asiakkaiden odotukset ole koskaan valmiita. Siksi verkkosivuston täytyy pysyä jatkuvasti mukana kehityksen vauhdissa.
Jatkuva kehitys ei ole vain teknisten yksityiskohtien viilaamista. Se on verkkosivuston ja liiketoiminnan tavoitteiden yhteensovittamista. Parhaimmillaan kehitys näkyy parempana asiakaskokemuksena, korkeampina konversioina ja tehokkaampana liiketoimintana. Esimerkiksi käyttäjäpolkuja voidaan optimoida, sisällön löydettävyyttä parantaa tai uusia integraatioita toteuttaa, jotka tekevät sivustosta monipuolisemman ja käyttäjäystävällisemmän.
Kun verkkosivustoa kehitetään pitkäjänteisesti, siitä tulee työkalu, joka tukee kasvua ja menestystä myös tulevaisuudessa.
Verkkosivustosi ansaitsee proaktiivisen kumppanin
MEOMille verkkosivuston kehittäminen ei ole pelkkää ylläpitoa – se on jatkuvaa yhteistyötä, jossa tavoitteena on viedä sivusto uudelle tasolle. Me huolehdimme siitä, että verkkosivusto kehittyy ja pysyy ajan tasalla, ilman että sinun tarvitsee käyttää aikaa ongelmien pohtimiseen tai kehitysideoiden miettimiseen.
Tunnistamme kehitystarpeet, tarjoamme konkreettisia ideoita ja varmistamme, että verkkosivusto toimii liiketoiminnan tukena myös tulevaisuudessa. Olipa kyse pienkehityksestä, jatkuvasta optimoinnista tai verkkosivuston haltuunotosta, olemme mukana joka vaiheessa.
Haluatko tietää, miten me voisimme auttaa sinua viemään verkkosivustosi kehityksen uudelle tasolle?
Tutustu alla oleviin tuotteisiin ja ota yhteyttä!
Ketterää kehitystä ilman projektin painolastia
Kuvaus
Sivuston säätö ja systemaattinen kehittäminen kuuluvat arkeen, eikä niistä tarvitse tehdä numeroa. MEOMin supportiin voi olla yhteydessä ja kertoa tarpeista – vastaamme 24 h sisään ja ratkaisemme työt päivässä tai kahdessa.
Koostumus
Käyttötuki
pienkehitys
hups-tilanteet
ongelmat kuntoon
Lopputulos
Kaikki ongelmatilanteet ja pienkehitystarpeet nopeasti ja vaivattomasti ilman aloituspalavereita tai retroja.
Hinta
125 € / h
Huom! Tuki ja pienkehityspalvelun ohituskaista edellyttää huolenpitosopimusta. Tuki palvelee arkipäivisin 09:00-15:00.
Kun haluat, että kaikki toimii myös julkaisun jälkeen.
Kuvaus
Ylläpitoasiakkaana saat mielenrauhaa, sillä varmistamme, että kaikki pelaa. Palveluun sisältyy hosting, automaattiset päivitykset, lisenssit lisäosiin ja tärkeimpänä voit käyttää tukipalveluamme!
Koostumus
support
hosting
ongelman ratkaisu
lisenssit
päivitykset
Lopputulos
Huolettomuutta, käyttövarmuutta, ajantasainen ja toimiva sivusto.
Verkkosivusto on työkalu, joka vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen. Silti monilla yrityksillä sen potentiaali jää hyödyntämättä. Yritykset, jotka panostavat laadukkaaseen verkkosivustoon, rakentavat itselleen vahvan kilpailuedun – viestintä ja vaikuttavuus tehostuvat, ja liidien määrä sekä laatu kasvavat. Tällaiset satsaukset maksavat itsensä takaisin, sillä hyvin toteutettu verkkosivusto tuo taloudellista hyötyä pitkällä aikavälillä.
Verkkosivusto on kriittinen osa nykyaikaista B2B-liiketoimintaa.
Sivuston tärkein tehtävä on esitellä yrityksen tarjoamat palvelut ja tuotteet potentiaalisille asiakkaille. Ensivaikutelma ratkaisee: yrityksen kyky viestiä ainutlaatuisuutensa tunteisiin ja järkeen vetoavalla tavalla määrittää, jatkaako asiakas tutustumista vai siirtyykö kilpailijan sivustolle.
B2B-asiakkaiden odotukset verkkosivustoa kohtaan ovat korkealla. He haluavat löytää tarvitsemansa tiedot nopeasti, perehtyä yritykseen omatoimisesti ja edetä ostoprosessissa mahdollisimman pitkälle ennen myyntiin siirtymistä. Verkkosivusto on siis keskeinen asiakashankintakanava. Jos yrityksen erottuvuus ja ainutlaatuisuus eivät näy verkkosivustolla, kilpailijat saavat etumatkaa.
Siksi jokaisen verkkosivustouudistuksen yhteydessä on tärkeää arvioida, miten hyvin investointi tuottaa suhteessa siihen käytettyihin resursseihin. Verkkosivustoinvestoinnin tuottoaste (ROI) on tässä arvokas mittari – se antaa yritysjohdolle selkeän kuvan siitä, kuinka tehokkaasti verkkosivusto edistää liiketoiminnan tavoitteita ja tuottaa todellista arvoa.
Verkkosivustoinvestoinnin kustannukset
Verkkosivuston kehityskustannukset voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin kuluihin, joihin kuuluu niin strategisia investointeja kuin sisällöntuotantoa ja analytiikkaa.
Strategiset kustannukset
Kun yritys haluaa maksimoida verkkosivuston vaikutuksen liiketoimintaansa, sen on tarkasteltava, onko nykyinen positiointi ja viestintä ajan tasalla. Mahdolliset päivitykset näihin strategisiin elementteihin muodostavat usein 5–15 % investoinnista ja riippuvat tavoiteltujen kohderyhmien laajuudesta.
Kehitys- ja suunnittelukustannukset
Verkkosivuston kehitykseen ja suunnitteluun liittyvät kustannukset ovat yleensä suurin osa projektista, tyypillisesti 60–80 % kokonaisbudjetista. Tämä kattaa projektinhallinnan, suunnittelun, ohjelmoinnin ja testauksen – kaikki asiantuntijatyötä, jolla varmistetaan, että sivusto tukee yrityksen liiketoimintatavoitteita ja brändiä.
Sisällöntuotannon kustannukset
Laadukas sisältö on verkkosivuston ydin. Tekstien kirjoittaminen, visuaalisten materiaalien kuten kuvien ja videoiden tuottaminen, sekä interaktiivisen sisällön suunnittelu ovat kaikki olennaisia vaiheita, jotka vaikuttavat sivuston hakukonenäkyvyyteen ja konversioiden määrään. Sisällöntuotannon kustannukset voivat vaihdella suuresti riippuen sisällön määrästä, monimutkaisuudesta ja siitä, tehdäänkö sisältö talon sisällä vai ulkoistettuna. Jos verkkosivustokumppani vastaa sisällöistä, suorien kustannusten osuus on yleensä 20–30 % projektin kokonaisbudjetista.
Analytiikka-, hakukoneoptimointi- ja mitattavuuskustannukset
Ammattimaisella B2B-verkkosivustolla analytiikka, mittaaminen ja raportointi ovat tärkeitä osia. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa perusmetriikoiden ja muutaman avainkonversion seurantaa, mutta laajemmissa toteutuksissa koko sivuston käyttöä seurataan useilla räätälöidyillä tapahtumilla ja yksityiskohtaisilla raportoinninäkymillä. Nämä analytiikkatyökalut varmistavat, että sivuston toimivuutta ja tavoitteiden toteutumista voidaan arvioida tietoon perustuen.
Hakukoneoptimointi (SEO) on erityisen tärkeää, kun verkkosivusto toimii keskeisenä asiakashankinnan kanavana. SEO näkyy suunnittelussa ja sisällöntuotannossa ja vie tyypillisesti 2–5 % projektin budjetista. Vaikka osuus on pieni, se on kriittinen osa hyvin toimivaa B2B-sivustoa.
Muut kustannukset
Ylläpito ja jatkuva kehitys
Verkkosivuston kehitystyö ei pääty julkaisupäivään. Sivuston suorituskyvyn ja turvallisuuden varmistamiseksi tarvitaan jatkuvaa ylläpitoa, johon kuuluu säännöllisiä päivityksiä, tietoturvan hallintaa sekä uusien ominaisuuksien kehittämistä. Ylläpitokustannuksiin sisältyvät myös palvelinkustannukset ja tekninen tuki, jotka takaavat sivuston sujuvan toiminnan.
Ylläpidon ja tukipalvelun kustannukset ovat yleensä kokoluokaa 200 – 500 €/kk ammattimaisissa B2B-sivustoissa. Sen lisäksi jatkuvaa kehitystyötä tyypillisesti tulee joistakin tunneista useisiin tunteihin kuussa, useimmiten tuntipohjaisesti tuntihintojen liikkuessa 110 – 130€ tasolla.
Integraatiot ja kolmannen osapuolen työkalut
Useimmat B2B-verkkosivustot tarvitsevat integrointeja muihin järjestelmiin ja kolmannen osapuolen työkaluihin, kuten CRM:ään, markkinoinnin automaatioalustoihin ja analytiikkatyökaluihin. Näiden työkalujen saumaton yhteensopivuus parantaa sivuston tehokkuutta ja käyttäjäkokemusta, mutta niiden toteuttaminen ja ylläpito voivat kasvattaa kustannuksia.
Joissakin tapauksissa yrityksellä on jo käytössä osa näistä työkaluista, mutta niiden puuttuessa lisäkustannuksiin on hyvä varautua. Esimerkiksi siirtyminen HubSpot-ympäristöön tarkoittaa usein Content Hubin lisäksi myös Marketing-, Sales- ja CRM Hubien käyttöönottoa, mikä tuo mukanaan jatkuvia vuosikustannuksia, jotka ylittävät verkkosivustoprojektin budjetin. Tällöin kustannustasolla puhutaan vähintään muutamasta sadasta eurosta kuussa. Useimmiten tämä kombinaation hinta asettuu 750 – 1 500 €/kk haitariin.
Verkkosivuston kokonaiskustannusten ymmärtäminen auttaa yrityksiä suunnittelemaan budjettinsa tarkasti ja tekemään perusteltuja päätöksiä. Kun kustannukset jaotellaan selkeästi suoriin ja epäsuoriin osiin, liiketoimintapäättäjät hahmottavat paremmin investoinnin laajuuden ja siihen liittyvät taloudelliset sitoumukset.
Verkkosivustoinvestoinnin ROI
Mitä on ROI ja miksi se on tärkeä mittari
ROI (Return on Investment) eli sijoitetun pääoman tuotto on mittari, joka osoittaa investoinnin kannattavuuden suhteessa siihen käytettyihin resursseihin. ROI antaa selkeän kuvan siitä, miten hyvin verkkosivustoinvestointi tukee liiketoiminnan tavoitteita ja tuottaa todellista arvoa. Yritysjohdolle tämä tarjoaa perustan vertailla eri investointien tuottoja ja tehdä harkittuja päätöksiä verkkosivustouudistuksista.
Kustannusten arviointi
Kuten yllä mainittiin, verkkosivustoinvestoinnin kustannukset jakautuvat suoriin ja epäsuoriin kuluihin:
Suorat kustannukset sisältävät kehitys- ja suunnittelukustannukset, alustan valinnan (esim. WordPress tai HubSpot CMS) sekä sisällöntuotannon.
Epäsuorat kustannukset kattavat ylläpidon, jatkuvan kehityksen, henkilöstön koulutuksen sekä integraatiot ja kolmannen osapuolen työkalut.
Kokonaiskustannusten ymmärtäminen auttaa hahmottamaan, miten investointi jakautuu eri osa-alueille, ja tukee budjetoinnin suunnittelua.
Hyötyjen mittaaminen
ROI voidaan mitata sekä kvantitatiivisilla että kvalitatiivisilla hyödyillä. Tämä auttaa hahmottamaan investoinnin kokonaisarvoa yritykselle:
Kvantitatiiviset hyödyt
Kaikki mitattavissa olevat, konkreettiset hyödyt, jotka verkkosivustoinvestointi tuottaa liiketoiminnalle:
Liikenteen kasvu: Orgaanisen ja maksetun liikenteen lisääntyminen sivustolle.
Liidit: Verkkosivuston kautta kerättyjen, myyntikelpoisten liidien määrä.
Konversiot: Toimenpiteet, kuten yhteydenotot, rekisteröitymiset ja ostot, jotka johtavat suoraan myyntiin tai liiketoiminnan kasvuun.
Työhakemukset: Verkkosivuston kautta tulevat työhakemukset.
Kvalitatiiviset hyödyt
Nämä ovat vaikeammin mitattavia, mutta liiketoiminnan kannalta yhtä tärkeitä etuja, joita verkkosivusto tuottaa:
Brändin vahvistuminen: Verkkosivusto parantaa yrityksen brändin näkyvyyttä ja uskottavuutta markkinoilla.
Asiakastyytyväisyys: Parantunut käyttäjäkokemus lisää asiakastyytyväisyyttä ja sitoutumista.
Työantajamielikuva: Verkkosivusto tukee yrityksen mainetta työnantajana, mikä houkuttelee osaavia ammattilaisia.
Sijoittajaviestintä: Verkkosivusto tarjoaa tehokkaan kanavan sijoittajaviestintään ja parantaa sijoittajien luottamusta yritykseen.
Näiden hyötyjen mittaaminen auttaa yritysjohtoa arvioimaan verkkosivustoinvestoinnin kokonaishyödyt ja päätöksenteon kannalta olennaiset liiketoiminnalliset vaikutukset.
Verkkosivuston elinkaari on tyypillisesti vähintään kolme vuotta. Sivuston jatkokehitys mahdollistaa sivuston liidituotannon pysymisen samalla tasolla.
Tällöin sivuston lisämyynti koko elinkaaren osalta on yhteensä 375 000 €.
ROI
Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) on seuraava:
ROI = (Hyödyt – Kustannukset) / Kustannukset
ROI = (375 000€ – 58 750€) / 58 750€
ROI ≈ 5,38 (eli 538 %)
Laskelma osoittaa, että verkkosivustoinvestointi tuottaa merkittäviä hyötyjä keskipitkällä aikavälillä.
(Minä voin auttaa laskemaan verkkosivustosi ROI:n. Laita meiliä, jos haluat jeesiä!)
Verkkosivustoinvestoinnin hyödyn maksimointi
Verkkosivustoinvestoinnin täysi potentiaali saavutetaan vasta, kun sen suorituskykyä ylläpidetään ja kehitetään jatkuvasti. Seuraavassa on tärkeimmät strategiat hyödyn maksimoimiseksi.
1. Säännöllinen analyysi ja optimointi
Verkkosivuston analysointi ja optimointi ovat olennaisia sen suorituskyvyn maksimoimiseksi. Analytiikkatyökalut, kuten Google Analytics, tarjoavat tietoa kävijöiden käyttäytymisestä, konversioasteista, sivustolla vietetystä ajasta ja poistumisprosenteista. Näiden tietojen perusteella sivustoa voidaan kehittää jatkuvasti ja puuttua mahdollisiin pullonkauloihin. Lisäksi A/B-testauksilla voidaan testata esimerkiksi CTA-painikkeiden ja sisällön toimivuutta, mikä parantaa sivuston tehokkuutta.
2. Jatkuva sisällöntuotanto ja päivitykset
Laadukas, ajankohtainen sisältö on avainasemassa verkkosivuston menestyksessä. Säännöllinen sisällöntuotanto ja päivitykset pitävät sivuston elinvoimaisena ja houkuttelevat kävijöitä palaamaan. Verkkosivuston sisältö – kuten blogit, asiakastarinat, oppaat ja webinaarit – tuottaa arvoa kohdeyleisölle, vahvistaa asiantuntijuutta ja parantaa SEO-näkyvyyttä. Säännölliset päivitykset kertovat myös hakukoneille, että sivusto on aktiivinen ja ajan tasalla.
3. Teknologian ja työkalujen hyödyntäminen
Oikein valitut teknologiat ja työkalut voivat parantaa merkittävästi verkkosivuston käyttökokemusta ja tehokkuutta. Markkinoinnin automaatiojärjestelmät, kuten HubSpot, helpottavat liidien hallintaa, kun taas chatbotit ja live-chat -työkalut tarjoavat välitöntä asiakaspalvelua. Lisäksi nopeuden optimointi, responsiivinen suunnittelu ja tietoturvaratkaisut varmistavat sujuvan ja turvallisen käyttökokemuksen kaikille kävijöille.
4. Pitkän aikavälin kehityssuunnitelma
Verkkosivuston kehittämisen tulee olla jatkuva prosessi, joka mukautuu liiketoiminnan tarpeisiin ja teknologian muutoksiin. Sivuston rakenteen, sisällön ja toiminnallisuuksien säännöllinen päivittäminen pitää sen kilpailukykyisenä ja vastaamaan asiakkaiden muuttuvia odotuksia. Tämä jatkuva kehitys voi sisältää uusia ominaisuuksia, integrointeja ja parannuksia.
5. Budjetointi ja resurssien hallinta
Pitkän aikavälin suunnittelussa on myös tärkeää huomioida budjetointi ja resurssien hallinta. Verkkosivuston ylläpito ja kehitys vaativat jatkuvaa taloudellista panostusta sekä henkilöstöresursseja. Selkeä budjetti, joka kattaa ylläpito- ja kehityskustannukset, varmistaa, että sivuston kehitys pysyy aikataulussa ja budjetissa – ja näin maksimoidaan investoinnin tuotto pitkällä aikavälillä.
Verkkosivusto aidoksi investoinniksi
Verkkosivustoon panostaminen ei ole vain yhden projektin päätös, vaan strateginen investointi, joka kasvattaa liiketoimintaa, tukee brändiä ja parantaa asiakaskokemusta. Oletko varma, että yrityksesi verkkosivusto vastaa tämän päivän liiketoimintatavoitteisiin ja asiakkaiden odotuksiin?
Oikein suunniteltuna verkkosivusto voi olla yrityksesi kasvun keskeinen moottori – nyt ja tulevaisuudessa. Tee päätös nähdä verkkosivusto aidosti arvokkaana investointina, joka tukee yrityksesi tavoitteita vuosiksi eteenpäin. Verkkosivusto on yksi yrityksesi tärkeimmistä kasvun mahdollistajista – valitse kumppani, joka tukee tätä matkaa.
Verkkosivusto ei vain kerro palveluista, vaan se toimii aktiivisesti liidien tuottajana, brändin vahvistajana ja asiakaspolun ohjaajana. Verkkosivusto ei ole enää sivuroolissa – se on kasvun moottori, joka tekee myyntityötä kellon ympäri. Laadukkaasti toteutettuna verkkosivusto ei ole vain investointi, vaan yrityksen strateginen voimavara.
Silti monilla yrityksillä verkkosivuston potentiaali jää hyödyntämättä. Oikein suunniteltu sivusto tuo jatkuvasti uusia asiakkaita, parantaa asiakaskokemusta ja erottaai kilpailijoista. Tämä artikkeli avaa, miksi verkkosivusto on liiketoiminnan tärkeimpiä investointeja ja miten sen tuomat hyödyt voivat auttaa sinua saavuttamaan kunnianhimoisimmatkin tavoitteesi.
Hyöty 1: Liikenteen kasvu ja näkyvyyden parantuminen
Laadukas verkkosivusto ei vain ole läsnä, vaan se tuo kävijöitä – ja oikeanlaisia kävijöitä. Hakukoneoptimointi (SEO) on tässä avainasemassa: se nostaa sivustosi hakutuloksissa esiin ja houkuttelee kävijöitä ilman jatkuvia mainoskuluja. Kun verkkosivusto sijoittuu hyvin hakutuloksissa, yrityksesi näkyy silloin, kun potentiaaliset asiakkaat etsivät ratkaisuja. Tämä tuo paitsi lisää liikennettä, myös liikenteen laatua – yrityksesi on siellä, missä asiakkaat ovat valmiita ostamaan.
SEO kattaa avainsanatutkimuksen, teknisen optimoinnin, laadukkaan sisällön tuotannon ja linkkien rakentamisen – perinteisesti hakukoneille mutta nykyisin myös tekoälylle – kaikki osa-alueet, jotka yhdessä tuovat enemmän kävijöitä ja lisäävät konversioiden määrää. Hyvin toteutettu SEO ei ainoastaan tuo kävijöitä, vaan se tuo oikeat kävijät, jotka ovat valmiita toimimaan – sellaisia jotka muuten vierailisivat pelkästään kilpailijan sivuilla.
SEO tukee myös kustannustehokasta hakukonemainontaa. Kun hakukoneiden tekstimainokset kohdistetaan oikeisiin avainsanoihin ja linkitetään optimoiduille sivuille, mainokset saavat parempia laatupisteitä ja toimivat tehokkaammin. Tämä tuo paitsi säästöjä mainosbudjetissa, myös varmistaa, että asiakkaasi löytävät juuri sinut. Tässä piilee verkkosivuston todellinen arvo: se ei ainoastaan näy, vaan se vaikuttaa ja kasvattaa.
Verkkosivusto ei vain kerää kävijöitä, vaan se ohjaa heidät toimintaan. B2B-yrityksille liidien laatu ja määrä ovat elintärkeitä, ja laadukkaasti rakennettu verkkosivusto toimii tehokkaana liidikoneena. Kun sivuston rakenne ja sisältö tukevat liiketoiminnan tavoitteita, kävijät löytävät helposti tiensä yhteydenottoon, uutiskirjeen tilaukseen tai webinaariin rekisteröitymiseen. Tavoitteena on tehdä sivustosta liidienkeruuprosessin keskipiste, joka toimii asiantuntijana ja konsulttina jo ennen varsinaista myyntitapaamista.
Yksinkertaiset ja helppokäyttöiset lomakkeet, personoidut sisältötarjoukset ja selkeät ohjeet maksimoivat liidien määrän ja laadun. Tämä ei tapahdu sattumalta – jokainen yksityiskohta on mietitty niin, että kävijän on helppo ottaa seuraava askel.
Käyttäjän ohjaaminen toimintaan vaatii myös tarkkaan suunnitellut CTA-painikkeet ja laskeutumissivut. CTA-painikkeet johdattavat kävijän haluttuun toimintaan, ja optimoidut laskeutumissivut lisäävät todennäköisyyttä, että tämä toiminto toteutuu. Jatkuva testaus ja optimointi pitävät huolen siitä, että konversioasteet pysyvät korkeina ja että verkkosivustosta tulee todellinen asiakashankinnan moottori.
Käytännön esimerkkinä CTA voi ohjata kävijän lataamaan oppaan, joka on räätälöity hänen kiinnostuksenkohteidensa mukaan, ja näin kasvattaa todennäköisyyttä, että hän ottaa seuraavan askeleen asiakassuhteessa.
Hyöty 3: Brändin uskottavuuden ja asiakaskokemuksen parantuminen
Laadukas verkkosivusto ei ole vain informatiivinen, vaan se rakentaa luottamusta ja vahvistaa brändin uskottavuutta jokaisella klikkauksella. Hyvin suunniteltu käyttöliittymä ja selkeä käyttäjäkokemus (UX) tekevät sivustosta houkuttelevan ja helppokäyttöisen. Kun sivusto on selkeä ja intuitiivinen, kävijät löytävät tarvitsemansa tiedot nopeasti – ja tämä jättää positiivisen ensivaikutelman.
Hyvä UX tarkoittaa enemmän kuin vain toimivaa navigointia; se kertoo asiakkaille, että yritys panostaa laatuun ja arvostaa käyttäjänsä aikaa. Tämä kokemus lisää todennäköisyyttä, että kävijä palaa sivustolle uudelleen ja suosittelee sitä myös muille.
B2B-ympäristössä luottamuksen rakentaminen on kriittistä, sillä päätöksentekoprosessit ovat pitkiä ja monivaiheisia. Verkkosivusto toimii tässä tärkeänä tukena, kun se tarjoaa arvokasta tietoa, esittelee asiakastarinoita ja antaa mahdollisuuden tutustua yrityksen asiantuntijoihin. Selkeä ja avoin viestintä luo asiakkaalle varmuuden siitä, että hän on tekemisissä luotettavan ja asiantuntevan kumppanin kanssa.
Lisäksi verkkosivusto tukee yrityksen työantajamielikuvaa ja sijoittajaviestintää. Potentiaaliset työnhakijat ja sijoittajat hakevat yrityksestä tietoa sivustolta – yrityskulttuuri, arvot, avoimet työpaikat ja strategiset tavoitteet vaikuttavat suoraan heidän mielikuvaansa yrityksestä. Laadukas verkkosivusto tekee brändistäsi uskottavan ja halutun kumppanin niin asiakkaille, työntekijöille kuin sijoittajille.
Laadukas verkkosivusto ei ole vain kasvun tukija – se itsessään tuottaa kilpailuetua. Kun verkkosivusto ohjaa uusia liidejä, parantaa asiakaskokemusta ja vahvistaa brändin uskottavuutta, sen vaikutus ulottuu pitkälle. Sivusto, joka todella toimii liiketoiminnan tukena, tekee myyntityötä puolestasi, rakentaa luottamusta ja tuo asiakkaat takaisin kerta toisensa jälkeen.
Nyt on oikea hetki arvioida, täyttääkö yrityksesi verkkosivusto nämä vaatimukset. Onko se optimoitu kasvattamaan liikennettä, houkuttelemaan liidejä ja erottumaan kilpailijoista? Laadukas verkkosivusto on yrityksesi tärkein digitaalinen työkalu – varmista, että se palvelee parhaalla mahdollisella tavalla.
Sijainti: Jyväskylä tai Helsinki, Suomi (etätyömahdollisuus)
Haluatko työskennellä Suomen tyytyväisimpien B2B asiakkaiden parissa sekä samalla kasvaa ja kehittyä niin ammattilaisena kuin ihmisenä?
Nyt sinulla on mahdollisuus päästä osaksi MEOMin kasvavaa tiimiä. Customer Success Managerina tulet vastaamaan verkkosivustoprojekteista, asiakkuuksista sekä verkkosivustojen jatkokehityksen vetämisestä yhdessä kokeneen tiimin kanssa.
Asiakassuhteet ovat pitkiä ja pysyvyyttä toivovat myös asiakkaat – etsimmekin pitkäaikaista luottoMEOMilaista luotsaamaan asiakkuuksia eteenpäin. Jokaisella Customer Success Managerilla on omat asiakkuutensa. Tärkeimpänä tehtävänä on pysyä aktiivisena asiakkaiden suuntaan ja tuoda lisäarvoa verkkosivuston jatkokehitykseen designin, tekniikan ja markkinoinnin tiimien tuella.
Roolissasi olet vastuussa n. 25 asiakkaasta ja vedät useampaa verkkosivuprojektia samanaikaisesti. Asiakassuhteita on monenlaisia – osan kanssa käydään etenemistä läpi pari kertaa vuodessa, joidenkin kanssa jopa viikoittain.
Projekteissa tehtävänäsi on johtaa verkkosivustototeutusta ja varmistaa yhdessä tiimin kanssa, että sivusto tukee asiakkaan liiketoimintatavoitteita nyt ja tulevaisuudessa.
Tarjoamme sinulle paikkaa, jossa pääset kasvamaan ja kehittymään niin ammattilaisena kuin ihmisenä. Pääset osaksi aitoa ja välittävää työyhteisöä, jossa:
Voit käyttää 10% työajasta itsesi kehittämiseen
Mikromanagerointi loistaa poissaolollaan ja sinulla on vapaus sekä vastuu työskennellä parhaaksi näkemällä tavalla
Sinulla on mahdollisuus oppia fiksuilta asiakkailta markkinoinnista ja liiketoiminnan kehittämisestä – työskentelet lähinnä markkinointipäälliköiden, myyntipäälliköiden tai toimitusjohtajien kanssa
Et jää koskaan yksin, vaan tukea on aina saatavilla
Työn vastuualueet
Asiakkuuksien hallinta – olet aktiivinen asiakkaiden suuntaan ja pidät säännöllisiä tapaamisia, joissa ohjataan jatkokehitystä ja resursoidaan tiimiltä aikaa, jotta kehitystoimet saadaan tehtyä sovitussa ajassa.
Uusien projektien johtaminen – toimit projektipäällikkönä uusissa verkkosivustoprojekteissa vastaten niiden onnistuneesta läpiviennistä.
Asiakassuhteiden rakentaminen – luot ja ylläpidät pitkäaikaisia asiakassuhteita, ymmärtäen heidän tarpeensa ja esitellen arvoa tuottavia ratkaisuja.
Yhteistyö – työskentelet tiiviisti muun asiakkuustiimin kanssa ja olet mukana kehittämässä asiakkuuksien ja projektitekemisen malleja eteenpäin
Viestintä – otat vastuun asiakasviestinnästä ja toimit suodattimena ja tulkkina asiakkaan sekä muun tiimin välillä. Annat täten muille asiantuntijoille mahdollisuuden keskittyä täysillä heidän omaan rooliinsa, kuten web designiin ja kehitykseen.
Työelämässä on vierähtänyt ainakin 3-5 vuotta ja olet työskennellyt asiakkuuksien ja/tai projektinhallinnan parissa aiemminkin
Sanat kuten verkkosivusto, myynti, markkinointi, B2B, WordPress ja HubSpot eivät aiheuta pahoinvointia
Saat asioita aikaan ja kädet eivät mene solmuun vaikka niissä olisi useampikin lanka samanaikaisesti
Viestintä tulee sinulla selkäytimestä – viestit aktiivisesti sekä asiakkaan että tiimin suuntaan projektin tilanteesta ja etenemisestä.
Toivot oman tekemisesi tueksi sparrausta, etkä managerointia
Löydät helposti yhteisen sävelen erilaisten ihmisten kanssa
Haluat hoitaa loppuun sen mihin ryhdyt.
Lisäpisteitä irtoaa mikäli sinulla on ymmärrystä julkaisujärjestelmistä (WordPress, HubSpot), digimarkkinoinnista (SEO/SEM, analytiikka), myynnistä tai verkkosivujen kehittämisestä.
Arjen tavoitteet – mitä sinulta odotetaan?
Asiakaskokemus (NPS) – korkea asiakastyytyväisyys on tärkein mittari, millä me tekemistämme mittaamme. Odotamme, että pystyt jatkamaan sillä tiellä missä nytkin olemme.
Viimeiset 5 vuotta MEOMin NPS-luku on ollut yli 70, vuonna 2023 se oli 93
Asiakkuudet – Yhdessä muiden CMS:n kanssa tavoitteenasi on:
Projekteissa korkea asiakas- ja tiimityytyväisyys 4-5/5
Oman asiakasportfoliosi liikevaihdon kasvattaminen vuositasolla
Tukea tiimille – olet luottohenkilö, joka tekee mitä sovitaan ja antaa selkeät askelmerkit niin asiakkaalle kuin tiimillekin.
Palkkaus: Palkkahaarukka: 3600-4200 €. Palkka määräytyy valittavan hakijan osaamisen mukaan.
MEOM on 20 ammattilaisen tiimi, koostuen designereista, kehittäjistä, markkinoijista ja customer success managereista. Olemme keskittyneet tekemään töitä B2B-yritysten kanssa ja auttamaan heitä viemään markkinointiaan seuraavalle tasolle verkkosivuston muodossa. MEOM tunnetaan alalla vakiintuneena tekijänä, jonka tiimin visuaalisuus on huippuluokkaa. Olemme hyviä siinä mitä teemme ja ylpeitä siitä. Suomalainen digitoimisto ei voi olla 10 asiassa paras, vaan täytyy valita se mihin keskitytään ja missä ollaan parhaita. Meille se on verkkosivustot.
Mikäli et ole vieläkään vakuuttunut, niin työtehtävien ja kasvumahdollisuuksien lisäksi tarjoamme sinulle uskomattomia etuja, kuten esimerkiksi:
Jos ylläoleva lause kävi mielessä, todennäköisesti pitäisi.
MEOM on yhteisö, jossa kaikki saavat olla vapaasti oma itsensä. Olemme ylpeitä siitä mitä teemme ja halu onnistua yhdessä on kova – ja sitä meiltä odotetaan. Toimistojen hengestä pääset nauttimaan Jyväskylässä ja Helsingissä. Etänäkin saa hommia tehdä, mutta toivomme että viihdyt myös toimistolla!
Hakeminen on helppoa, joten ei kun tuumasta toimeen! Hakemukset otamme vastaan osoitteeseen join@meom.fi. Mukaan kannattaa laittaa oma LinkedIn-profiili tai CV ja kuvaus siitä, miksi juuri tämä paikka kiinnostaa sinua. Tämän lisäksi voit lähestyä Mikkoa tai Emmiä mahdollisilla kysymyksillä!
Haku on auki marraskuun ajan, rekrytointiprosessi viedään läpi joulukuussa ja valinta tehdään ennen Joulurauhaa. Tavoitteena on, että uusi henkilö pääsisi aloittamaan tammi-helmikuussa.
Rekryprosessi lyhyesti:
Haastattelu
Arvohaastattelu
Tutustuminen tiimiin
Valinta
Lisätietoja tästä tehtävästä antavat
Mikko Kuhalampi, COO (040 1803741, tavoitettavissa perjantaina 15.11 klo 8-12 ja keskiviikkona 20.11. klo 8-10:30)
Emmi Matila, Wellbeing Lead (040 5844313, tavoitettavissa tiistaina 26.11. klo 12-14)
Suhtaudumme rekrytointiin suurella sydämellä, koska jokaisen työntekijän panos on meille äärettömän tärkeä. MEOMin rekrytointiprosessi on moniosainen, jotta löydämme tiimiimme parhaiten sopivat ihmiset, joiden kanssa voimme hyvin ja viemme MEOMia eteenpäin.
Tässä kirjoituksessa avaamme sitä, että millaisin keinoin arvioimme hakijoita. Keskitymme pitkin rekrytointiprosessia eri osa-alueisiin, jotta opimme hakijasta mahdollisimman paljon ja monipuolisesti. Näitä osa-alueita ovat osaaminen, arvot ja kulttuuri.
Millaisia töitä MEOMilla tehdään
MEOM on 20 ammattilaisen tiimi, koostuen designereista, kehittäjistä, markkinoijista ja customer success managereista. Olemme keskittyneet tekemään töitä B2B-yritysten kanssa ja auttamaan heitä viemään markkinointiaan seuraavalle tasolle verkkosivuston muodossa. MEOM tunnetaan alalla vakiintuneena tekijänä, jonka tiimin visuaalisuus on huippuluokkaa. Olemme hyviä siinä mitä teemme ja ylpeitä siitä.
Arkemme pyörii niin pitkäaikaisten asiakkaidemme verkkosivustojen jatkokehityksen kuin uusien tuttavuuksien verkkosivustoprojektien parissa. Tämän lisäksi timanttinen supportimme tukee asiakkaitamme arjessa sekä toteuttaa pienkehitystä nopeallakin aikataululla.
Osaaminen
Rekrytointiprosessin alkuvaiheessa olemme hyvin kiinnostuneita ymmärtämään osaamisesi tasoa ja näkemään esimerkkejä aiemmin tekemistäsi töistä. Tästä syystä toivomme sinun esimerkiksi teknisemmissä rooleissa esittelevän meille työnäytteitä ja/tai omia projekteja jo työhakemusta jättäessä. Kuulemme myös mielellämme, että miksi juuri nämä työnäytteet valikoituivat hakemukseen mukaan.
Uskomme, että teot ilmentävät ammattitaitoa parhaiten. Siksi haluamme myös jutella ihmisten kanssa, joiden kanssa olet tehnyt töitä. Suosittelijoilta saadun kannatuksen myötä jatkamme sinuun tutustumista ja osaamisesi määrittelyä, jotta saamme sinusta tarkemman kuvan ammattilaisena.
Tuemme vahvasti MEOMilaisten ammattilaisena kasvamista ja pyrimme jo haastatteluissa kartoittamaan, että millaisia asioita sinä haluaisit oppia tai kehittää työssä. Näin saamme paremman kuvan siitä kuinka me MEOMilla voisimme olla tukemassa sinua ammatillisessa kasvussa.
Arvot ja kulttuuri
Kasvavassa yrityksessä mukana oleminen vaatii osaamisen lisäksi myös oikeanlaista asennetta. Koemme erilaisista taustoista tulevat ihmiset rikkautena ja tästä johtuen uusia MEOMilaisia rekrytoidessa emme keskity pelkästään ammatilliseen osaamiseen, vaan haluamme tutustua sinuun ihmisenä, ymmärtää taustaasi sekä arvojasi paremmin. Samalla pyrimme kertomaan mahdollisimman avoimesti omasta tekemisestämme, jotta myös sinä opit meistä.
Koemme elävämme vahvasti arvojemme mukaisesti ja ne ovatkin MEOMin kulttuurin ytimessä. Meillä arvot eivät ole vain sanoja jaetussa Google Docs -dokumentissa, vaan ne todellakin näkyvät MEOMilaisten arjessa ja siitä syystä myös rekrytointiprosessissa – niitä on peilattu kysymyksiin, joita esitämme työnhakijoille.
Asioita joita haluamme tietää sinusta ovat esimerkiksi:
Oman elämäsi/kasvusi tarina
Mikä on mielestäsi laadukkain toteutus, jonka olet tehnyt? Miksi?
Minkä eteen olet elämässäsi tehnyt eniten työtä?
Mitä tykkäät tehdä, kun et ole töissä?
Rekrytointiprosessin loppupäässä sinulla on myös mahdollisuus päästä tutustumaan tuleviin työkavereihisi – ja samalla he pääsevät tutustumaan sinuun. Tässä vaiheessa ollaan jo hyvin lähellä palkkaamista – jes! Tämä auttaa molempia osapuolia punnitsemaan onko MEOMin kulttuuri ja työporukka sellainen, johon juuri sinä sopisit. Mikäli palaset loksahtavat kohdalleen puolin ja toisin, laitetaan nimet paperiin ja aloitetaan työt!
Miten B2B-verkkosivustoa tulisi mitata ja tuloksellisesti kehittää analytiikan avulla?
Verkkosivuston kävijädatan seuranta, web-analytiikka tai ihan vaan analytiikka on varmasti käsitteenä tuttu markkinoinnin ammattilaisille ja muille asiakashankinnan parissa työskenteleville, ja sitä käsittelevää perustietoa on internet täynnä.
Siksi en lähde tässä artikkelissa aivan perusteista liikkeelle, vaan käyn suoraan asiaan B2B-verkkosivustojen ja asiakashankinnan kontekstissa.
Saat tietoa järkevimmistä vaihtoehdoista mittauksessa liikkeelle lähtemisessä, miten analytiikkaa tulisi käsitellä ja miten sivustoa ja asiakashankintaa voi kehittää sen pohjalta.
Analytiikan virtahepo asiakashankinnassa
Samalla kun analytiikka on käsitteenä ja verkkosivuston julkaisun pakollisena pystytystoimenpiteenä tuttuakin tutumpi, on tuloksellinen analytiikan seuraaminen ja jatkokehitys edelleen liian laiminlyöty asia.
Vaikka tähän kiinnitetään huomiota yhä enemmän myös asiakkaiden aloitteesta, eivät sivuston räätälöity seuranta, analytiikan säännöllinen seuraaminen ja sen pohjalta tehty jatkokehitys kuulu monenkaan B2B-yrityksen rutiineihin.
Toki asiakastietokantaan ilmaantuvien liidien ja myynnille tulevien yhteydenottojen määrä kertoo omaa tarinaa asiakashankinnan toimivuudesta, mutta ilman verkkosivuston analytiikkaa konvertoituminen tapahtuu mustassa laatikossa.
Vain pätevällä analytiikan pystytyksellä voit ymmärtää mikä verkkosivustolla toimii, mistä kanavista se laadukkain liikenne tulee ja mitä toimenpiteitä asiakashankinnassa kannattaa tehdä seuraavaksi. Ilman tätä tietoa teet päätöksiä arvailun varassa ja tuloksetkin ovat sen mukaisia.
Asiakashankintaa ei näet aina ole vain konversiot tai edes liidit, vaan yrityksen tavoitteena voi olla vaikkapa kasvattaa brändinsä tunnettuutta, luoda erottuvuutta ja vahvistaa ajatusjohtajuutta kilpailijoihin nähden.
Ostopolun tietoisuusvaiheessa ei välttämättä ole vielä mitään toimivia CRM:ssä näkyviä konversiotapahtumia, vaan tunnettuuden kasvua on mitattava muilla tavoin, ja se tehdään analytiikan avulla. Tämän merkitys on vain korostunut viime vuosina, kun portin taakse asetetuista sisällöistä on hiljalleen luovuttu, ja asiantuntijuutta halutaan tarjoilla esteettä verkossa.
Aivan oma lukunsa ovat räätälöidyt tapahtumat, jotka toimivat mainonnan tavoitteina hakukoneissa ja sosiaalisessa mediassa. Näiden pystytys ja seuranta on keskeistä monikanavaisessa asiakashankinnassa.
Pätevän analytiikkakokonaisuuden yksityiskohdat riippuvat yrityksen verkkosivuston julkaisualustasta sekä käytössä olevista muista markkinoinnin työkaluista, kuten automaatiosta.
Analytiikan kokonaisuuden olisi syytä kattaa kolme osa-aluetta:
Määrällinen eli kvantitatiivinen analytiikka, esimerkiksi Google Analytics
Laadullinen eli kvalitatiivinen analytiikka, esimerkiksi Hotjar
Raportointi, esimerkiksi Google Looker Studio
Näistä useimmin keskitytään vain kohtaan 1, vaikka analytiikan tarkastelun ja hyödyntämisen kynnykseksi saattaa muodostua juuri toimivan raportoinnin puuttuminen, tai tiettyjä sivuston käyttöön liittyviä kysymyksiä tulisi ratkoa ensisijaisesti laadullisella analytiikalla, kuten sessiotallenteilla.
Määrällinen analytiikka
Määrällinen analytiikka tarkoittaa sivuston käyttöä raa’an numerodatan valossa. Yleisin näistä työkaluista on Google Analytics 4. Samaa dataa tarjoavat esimerkiksi HubSpot-verkkosivustojen natiivi-analytiikka tai evästeettömyyteen pohjaava Matomo.
Sivuston seurannan ohella kannattaa luoda myös seuranta orgaanisille hauille Google Search Consolen avulla ja yhdistää se myös muiden Googlen alustojen, kuten GA4:n ja Looker Studion kanssa.
Search Console on ehdottoman hyödyllinen työkalu B2B-verkkosivuston hakukoneoptimoinnissa. Search Consolen avulla tarjoilet myös sitemap-tiedostosi Googlen indeksointia varten ja voit analysoida sivustosi linkitystä (tähän toki on muitakin työkaluja).
Laadullinen analytiikka
Laadullinen analytiikka on tyypillisesti Hotjarin kaltaisella työkalulla kerättyjä sessiotallenteita. Huomio on yksittäisissä käyttötapauksissa ja mitä ne kertovat sivuston käytöstä tavalla, johon numerodata ei pysty.
Sessiotallenteiden ohella Hotjarin kaltaiset työkalut tarjoavat myös lämpökarttoja eli heatmappeja yksittäisten sivujen käytöstä, mitä kohtia sivulla klikataan ja miten alas sivua keskimäärin skrollataan.
Saman analytiikan kerääminen ja esittely vain numeroina on huomattavasti vähemmän intuitiivista.
Raportointi
Raportointi tarkoittaa itselle mielekkäiden analytiikan raportointinäkymien pystyttämistä, joissa relevantti data on tarjoiltuna suoraan ajan tasaisessa, oikein rajatussa ja helppolukuisessa muodossa.
Markkinointipäättäjällä voi olla raportointivastuuta esimerkiksi johtoryhmälle, jolloin Google Analytics -näkymien esittely voi olla jokseenkin lannistava harjoitus.
Esimerkiksi HubSpotin analytiikka tarjoaa vastaavaa raportointinäkymien räätälöintiä kuin Googlen Looker Studio, mutta sen näkymien räätälöinti pitää yhtä kaikki tehdä, ennen kuin mielekäs kokonaisuus on käytössä.
Matomon pilviversion dataa voi myös tuoda Looker Studioon, jos sen omat näkymät eivät palvele tarkoitusta.
Looker Studio mahdollistaa myös datan tuomisen Googlen muilta alustoilta, kuten Search Consolesta ja Adsista. Sopivilla, yleensä maksullisilla, lisäosilla näkymiin voidaan liittää dataa myös sosiaalisesta mediasta, liidintunnistuksen työkaluista kuten Dealfrontista ja niin edelleen.
Markkinoinnin automaation alustat, HubSpotin ohella esimerkiksi MailChimp tai Active Campaign, tarjoavat omaa analytiikkaa. Myös nämä voit integroida tarvittaessa Looker Studioon.
Vaihtoehtoja riittää, kokonaisuuden päätät sinä
Pääkysymys kokonaisuuden hallinnassa on se, että mikä sinulle toimii parhaiten: millä tavoin saat parhaan tiedon asiakashankinnan toimivuudesta verkkosivustolla ja siihen liittyvissä digitaalisissa kanavissa, ja miten saan sen tiedon parhaiten tarkasteltavaksi.
Jokaiselle työkalulle on lukuisia vaihtoehtoja. Business Intelligencen ykköstyökalu maailmalla on Microsoftin Power BI, ei Googlen Looker Studio.
Analytiikassa voit GA4:n sijaan valita jo mainitun Matomon, tai Piwik Pron, enterprise-tasolla ehkä Adoben.
Sessiotallenteissa, lämpökartoissa, funnel-visualisoinneissa ja monessa muussa voit valita Hotjarin sijaan Smartlookin, Fullstoryn tai monen muun, mukaan lukien Matomon maksulliset lisäosat.
Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta analytiikkatyökalusto pitää jollain tapaa järjestää, edellä kuvatuista romppeista kasaten.
Googlen paketin etuna on, että se on ilmainen ja siksi sillä on helppo lähteä liikkeelle. Monet, tietyissä ominaisuuksissa pätevämmät alustat ovat maksullisia, enterprise-tasolla hyvinkin kalliita.
Oli työkalu mikä hyvänsä, periaate on sama: alustaa ei tule ottaa käyttöön, ellei sitä aio myös hyödyntää.
Googlen alustoissa on vielä yksi hyöty: sen yhteensopivuus tagienhallinnan alustan, Google Tag Managerin kanssa.
Tagien ja evästesuostumuksen hallinta
Tagit ovat verkkosivustoilla monia toiminnallisuuksia toteuttavan ohjelmointikieli JavaScriptin koodinpätkiä, jotka voidaan asettaa sivustolle joko käsipelillä kehittäjän toimesta, tai käyttäen tagienhallinnan alustaa, kuten Google Tag Manageria.
Tällöin sivustolle tarvitsee asettaa käsipelillä vain itse Tag Managerin skripti ja tämän jälkeen kaiken pystytyksen voi tehdä markkinoija itse.
Google Tag Managerille on jälleen vaihtoehtoja markkinoilla, mutta kuten edellä kuvasin, etuja ovat muun muassa helppo käyttö yhdessä Googlen muiden työkalujen kanssa, sekä ilmaisuus.
Kun Tag Manager on käytössä, tulisi kaikki sivustolle tulevat 3. osapuolen toiminnallisuudet, mukaan lukien analytiikka, asettaa sen kautta.
Tämä paitsi helpottaa sivuston ylläpitoa ja jatkokehitystä, kun kaikki kilkkeet löytyvät yhdestä paikasta, on se ehdottomasti paras ratkaisu evästesuostumusten hallinnoinnin osalta.
Kaikki sivuston käyttäjistä tunnistettavaa dataa keräävät työkalut tulee asettaa evästesuostumuksen taakse. Tätä edellyttää laki. Kun evästehallinta ja kaikki sivuston 3. osapuolen skriptit ovat samassa tagien hallinnassa, on analytiikan asettaminen suostumuksen taakse helppoa.
Evästehallinnan alustoja on markkinoilla monia. Me suosimme Cookiebottia muun muassa sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Tag Managerin avulla asennettu Cookiebot tuo sivustolle samalla Googlen Consent Mode v2:n, jonka myötä evästehallinta on toteutettu sekä EU:n GDPR-direktiivin sekä Googlen syksyllä 2023 käyttöön tulleiden mainonnan suostumuskategorioiden mukaisesti.
Analytiikan seurannan pystyttäminen
Helpoimmin B2B-yrityksen markkinointipäättäjä hoitaa analytiikan pystytyksen delegoimalla sen siihen erikoistuneelle toimijalle.
Verkkosivustoja toteuttavan toimiston julkaisuprosessiin kuuluu tyypillisesti analytiikan yhdistäminen sivuston kanssa, mutta toimistosta riippuen tämä voi olla hyvin perusmallia.
Toisin sanoen, esimerkiksi Googlen alustoilta laitetaan lähinnä valot päälle ja kokonaisuus asetetaan evästehallinnan taakse. Analytiikkaan alkaa kertyä sivukatseluita ja sessioiden liikenteen lähdettä Googlen oletusasetusten pohjalta.
Tämä on toki hyvää perusdataa, mutta ei juuri tarjoa vielä ymmärrystä saati helppokäyttöisyyttä yrityksen verkkosivuston konversiopisteiden käytöstä tai muista räätälöidyistä tapahtumista.
Toinen vaihtoehto on, että sivustotoimittaja huolehtii yksinkertaisimmillaan jonkin Tag Managerin skriptin sivustolle asettamisesta, ja varsinaisesta analytiikan suunnittelusta ja seurannan pystytyksestä huolehtii siihen erikoistunut markkinointitoimisto yhdessä asiakkaan kanssa.
Tätä osaamista voi olla myös sivustotoimittajan tiimissä, eli heidän palkkalistoilta löytyy sivustojulkaisun analytiikkapystytykseen ja jatkokehitykseen erikoistunut asiantuntija, joka osaa luoda monimutkaisempiakin seurannan ja raportoinnin kokonaisuuksia, asiakkaan toiveiden mukaisesti. Verkkosivustoa ostavan yrityksen kannattaa kysyä tästä mahdollisuudesta verkkosivustoprojektin tarjousvaiheessa.
Voi olla myös niin, että sivustouudistukseen lähdettäessä yrityksellä on jo markkinoinnin kumppanitoimisto, joka on huolehtinut analytiikan kokonaisuudesta jo vuosia ja voi tehdä sen jatkossakin. Tällöin kyse on vain sivustouudistuksen aikaisesta koordinoinnista. Kannattaa esimerkiksi buukata yhteinen palaveri, jossa on asiakasyrityksen markkinoinnin lisäksi mukana sekä sivustotoimittaja että markkinointitoimisto.
Kolmas vaihtoehto on, että asiakkaan markkinointipäättäjän ammatillinen tausta on analytiikan parissa ja näppituntuma esimerkiksi Tag Manageriin on säilynyt. Tällöin myös asiakas voi itse ottaa päävastuun analytiikan kokonaisuudesta.
Analytiikan mainoskierrepallo
Työnjako voi mennä myös niin, että verkkosivustotoimistolla on vastuu sivuston käytön analytiikasta sekä raportoinnista, ja se pitää yhdistää mainoskanavien (useimmiten Google Ads, Meta ja LinkedIn) analytiikan ja raportoinnin kanssa.
Laajemmin toteutetussa mainonnassa yritys tekee useimmiten jo yhteistyötä siihen erikoistuneen toimijan kanssa. Mainonnan kampanjoiden maaleiksi on luotu kampanjakohtaisia räätälöityjä tapahtumia ja näiden tehoa seurataan sitä varten pystytetystä raportoinnista.
Uuden sivuston julkaisun yhteydessä kyse on tällöin kokonaisuuden päivittämisestä yhteistyössä. Mikä muuttuu ja mikä ei, ja miten muutokset ja uudet asiat pitää huomioida analytiikassa ja raportoinnissa?
Joskus voi olla myös niin, että mainoskampanjoista vastaava toimijalla ei ole syvällisempää analytiikkaosaamista, vaan tämä on erikoistunut mainostamisen luoviin sisältöihin, kampanjoiden kohdentamiseen ja mainoshuutokaupan optimoinnin hienouksiin.
Tällöin analytiikan kokonaisuuden pystyttämiseen löytyy toivottavasti apu sivustotoimittajalta. Kolmannen toimiston mukaan tuominen voi olla jo vähän erikoisempi veto, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole, on tätäkin sitten tutkittava.
Mitä B2B-verkkosivustolla kannattaa seurata
Kuten yllä jo totesin, analytiikka tarjoaa oletuksena dataa esimerkiksi sivukatseluista, laskeutumissivuista. istuntojen ja käyttäjien lukumäärästä, mistä oletuskanavista nämä ovat tulleet sekä demografia- ja laitetietoja.
Näiden pohjalta voi muodostaa osan sivuston toimivuuden kokonaiskuvasta, mutta useinkaan oletusdata yksin ei riitä.
Päinvastoin kuin kuluttajasivustoilla, B2B-sivustoilla ei haluta itseisarvollisesti maksimoida liikenteen määrää, vaan tekeminen kulminoituu laatuun. Joissain tapauksissa ihanneasiakkaiden segmentti voi olla hyvinkin pieni, esimerkiksi vain joitain kymmeniä yrityksiä ja sivuston kävijäluvut ovat sen mukaisia.
Kaikissa tapauksissa liikenteen laadun arviointi tapahtuu analytiikan avulla.
Konversiopisteet
B2B-asiakashankinnassa verkkosivustolle luodaan erilaisia konversiopisteitä, joiden seuranta on luotava erikseen. Riippuen yrityksen asiakashankinnan ja markkinaan menon mallista, näitä voivat olla
yhteydenotto lomakkeella, puhelimella tai sähköpostilla
yhteydenotto ajanvarauskalenterilla
yhteydenotto chatbotilla tai keskustelevalla lomakkeella
demon tai kokeiluversion tilaus ja/tai lataus
oppaan tai white paperin lataus
webinaariin ilmoittautuminen tai tallenteiden katselu
tai jo verkkosivustolla tapahtuva osto.
Liikenteen lähteet erityisesti kampanjoissa ja yhteistyömalleissa
Tuloksellista markkinointia aktiivisesti harjoittavalla yrityksellä voi olla lukuisia erilaisia kampanjoita käynnissä lukuisissa eri kanavissa. Näitä voivat olla
digitaalisen mainonnan kampanjat hakukoneissa ja sosiaalisessa mediassa
bannerimainonta eri medioissa
sähköpostimarkkinointi ja uutiskirjeet
Account Based Marketing eli markkinointi avainasiakasyritykselle suunnatuissa kanavissa ja/tai laskeutuminen asiakkaalle räätälöidyille sivuille
tai yhteistyö kumppaniorganisaatioiden tai -tahojen kanssa, joilta odotetaan tiettyä tuloksellisuutta kävijä- tai asiakashankinnassa.
Näistä kanavista saapuva liikenne ei näy kaikissa tapauksissa oletusanalytiikan avulla, vaan ne niputetaan milloin mitenkin. Etenkään et saa lähtökohtaisesti kampanja- tai sisältökohtaista tietoa, vaan tässä sekä kanavissa tapahtuva linkitys sivustolle, että raportoinnin näkymät tarvitsevat räätälöintiä.
Linkityksen osalta tulee hyödyntää UTM-parametreja eli -tägitystä, jossa sivustolle vievään linkkiin on lisätty tietoa kanavasta, kampanjasta, sisällöstä ja muusta ja näin se on analytiikan luettavissa. Tämä kannattaa tehdä yhdellä johdonmukaisella tavalla, jotta analytiikka on luettavaa kuukaudesta ja vuodesta toiseen.
Kanavan lisäksi saatat olla kiinnostunut myös maantieteellisestä erittelystä analytiikassa. Asiakashankinnan kohteena on tietty kaupunki, alue tai maa. Tällöin haluat seurata erityisesti näiden osalta saapuvaa liikennettä.
Monipuolinen ja aktiivinen markkinointi edellyttää myös kanava- ja kenties jopa kampanjakohtaista raportointia. Saatat haluta yksilölliset näkymät eri palveluita markkinoiville kampanjoille tai analysoida kanavakohtaisesti konversioiden toteutumista.
Ostoputken eli funnelin visualisointi
Kun räätälöidyt tavoitteet ja asiakashankinnan kanavat ovat kattavasti seurannassa, on raportoinnissa usein tarpeen näiden tietojen yhdistäminen mielekkäällä tavalla.
Potentiaalisen asiakkaan matkaa tietoisuudesta kohti ostopäätöstä voidaan yrittää piirtää eri tavoilla analytiikan avulla. Saatat haluta luoda kanavakohtaista dataa siitä, missä määrin potentiaaliset asiakkaat ensin laskeutuvat sivustolle, mitä sisältöjä he katselevat, kuinka paljon yhteydenottosivua katsellaan, lomakkeen täyttöä tai verkkokaupassa asiointia aloitetaan, ja kuinka paljon lopulta itse konversioita suoritetaan.
Kanavan osalta saatat haluta tietää mistä kampanjasta tai mainoksesta konversio tuli, tai mitä avainsanaa webinaariin ilmoittautunut käytti hakukoneessa, tai onko uutiskirjeestä mitään iloa asiakashankinnassa.
B2B-sivustoilla verkkokaupoista tuttu käyttökokemuksen hiominen on harvemmin se tärkein asia. On myös niin, että B2B-ostamisessa konversio tapahtuu harvoin yhden istunnon puitteissa, eli saisit analytiikkaan nätin tilaston ostoputken päästä päähän.
Tärkeämpää on tuoda valoa asiakashankinnan eri vaiheisiin, mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi, minkä sisältöjen parissa ostajat viettävät aikaa, eli mikä tuntuu kiinnostavan ja vakuuttavan, ennen kuin ollaan valmiita ottamaan yhteyttä tai ostamaan.
Tai haluat tietää, että onko tietystä yhteistyökuviosta mitään hyötyä asiakashankinnassa. Saapuuko kumppanin sivustolta tai somesta liikennettä sivustolle ja mitä he siellä tekevät.
Kaikki tällainen auttaa tekemään päätöksiä, että mihin markkinoinnissa ja sivuston kehittämisessä seuraavaksi panostetaan ja mitä voi huolettaa tiputtaa kyydistä.
Laadullisen analytiikan paljastukset
Sessiotallenteet eivät liity suoraan siihen, että millaista mittausta sivustolle tulee pystyttää. Kun työkalun seuranta on pystytetty, homma rullaa jo.
Mutta tallenteet ja lämpökartat antavat yhtä lailla osviittaa siitä, että miten sivustoa käytetään, kuin raportointinäkymiin räätälöity määrällinen analytiikka.
Käyttäjätallenteista löytyy usein oivallisia havaintoja esimerkiksi päänavigaation käytöstä tai siitä, mikä sivustolla tuppaa olemaan se tärkein elementti.
Esimerkiksi, kun olet katsonut 30 tallennetta hakukonemainoksista saapuneiden käyttäjien osalta, jotka kaikki navigoivat ensi töikseen asiakastarinoiden pariin, tiedät jo melko varmasti, että markkinoinnin prioriteetti on tuottaa ajankohtaisia ja laadukkaita referenssejä.
Jos sivun alas skrollausta kuvaava lämpökartta kertoo, että sivun loppuun pääsi vain 10 prosenttia käyttäjistä ja suurin osa siirtyi muualle jo kahden ruudunmitan jälkeen, tiedät että sitä tärkeintä viestiä tai tarjousta ei kannata tiputtaa kovin alas etusivulla, tai vastaavasti uhrata paraatipaikkaa yrityksen tiedotteille.
Miten analytiikkaa hyödynnetään B2B-markkinoinnissa
Yritykset, joilla analytiikka ja raportointi eivät ole ajan tasaisessa käytössä, tekevät päätöksiä vähintäänkin vaillinaisilla tiedoilla, pahimmillaan summamutikassa – tai eivät ollenkaan, eli verkkosivustolle vilkaistaan vain 3-5 vuoden välein.
Useimmilla yrityksillä markkinointitiimin resurssit eivät ole rajattomat, joten priorisointia pitää tehdä. Analytiikka kertoo, mitä sisältöä luetaan ja miten se aktivoi yhteydenottoon tai lisäsisällön lukemiseen.
Mikä käyttäjiä erityisesti kiinnostaa
Räätälöidyllä analytiikalla voidaan seurata yksittäisten sivuelementtien klikkauksia. Tämä mahdollistaa verkkosivustolla olevien toiminnallisuuksien ja niiden tuottaman datan koostamisen.
Sivustollasi voi olla esimerkiksi tuotekatalogi. Tämän klikkauksia seuraamalla voit listata mikä käyttäjiä eniten kiinnostaa, oli se aihe, palvelu, tuote tai yksittäinen komponentti. Tämä antaa sinulle dataa nykyisestä tilanteesta, mutta myös oivalluksia tulevan suunnitteluun.
Seurantaa ja raportointia voidaan luoda myös sivuston sisäiselle haulle. Jos käyttäjien paljon hakemaa aihetta vastaavaa sisältöä ei sivustoltasi löydy, ehkä on aika luoda sellainen.
Mainonnan rahan käytön arviointi
Vielä konkreettisempaa on yritysten rahankäyttö verkkomainontaan. Mainosten tehokkuudesta löytyy osin tietoa itse mainosalustalta, kampanjanäkymän analytiikan muodossa, mutta tämä ei juurikaan kerro siitä, mitä sivustolla tapahtuu.
Ei liene konkreettisempaa keinoa rahan käytön optimointiin, kuin kerätä dataa siitä, että mikä mainoskampanja toimii ja mikä ei. Säästöt lasketaan suoraan euroissa, jos tehottoman kampanjan rahat voi säästää tai siirtää toimivalle kampanjalle.
Tuovatko kumppanit luvattua liikennettä
Muualta verkosta tulevan, kanavakohtaisen liikenteen analysointi on keskeinen tapa arvioida yhteistyön toimivuutta. Jos kumppanisi, oli se some-vaikuttaja, sisällöntuottaja tai isompi organisaatio, ei aja liikennettä sivustollesi, on aika käydä keskustelua yhteistyön pelisäännöistä tai jatkosta.
Konvertoiko uutiskirje tai liidimagneetti
Uutiskirjeistä saapuva liikenne on usein niitä parhaimmin aktivoituvia ja sitoutuvia kävijäsegmenttejä. Analytiikan avulla varmistat, onko myös omalla verkkosivustollasi asia näin, ja mitä sivustolla tarkemmin ottaen tehdään.
Tai onko ladattavien sisältöjen ympärillä tarpeen pystyttää ja ylläpitää liidinkeruun ja hoivauksen automatiikkaa, vai säästetäänkö nämäkin työtunnit johonkin hyödyllisempään.
Trendeistä oivalluksia uuden suunnitteluun
Analytiikka antaa myös uusia oivalluksia. Avainsanatrendit kertovat muutoksista markkinassa. Jokin etukäteen vähäpätöisemmäksi arveltu blogiartikkeli voikin nousta yllätyshitiksi ja herättää tarvetta samankaltaisille uusille sisällöille.
Tai sama havainto voi koskea somea, eikä aina asiakashankinnan vaan vaikkapa rekrytoinnin tiimoilta: parhaiten tietoisuutta voikin työnhaun osalta luoda Facebook ja Instagram, LinkedInin sijaan.
Dataan pohjautuvaa strategian päivittämistä
Analytiikka luo pohjaa myös strategian päivittämiselle. Jos orgaaninen hakukoneliikenne ei tuota konversioita, voi se lopulta johtaa päätökseen olla satsaamatta artikkelituotantoon, tai kohdentaa se hyvin kapeaan aiheeseen.
Sama oivallus voi syntyä uutiskirjeen, somen tai mainonnan osalta. Asiakashankinnan painopiste voi siirtyä näin jopa inboundista outboundiin.
Kaikki tämä tähtää siihen, että voit tietoon nojaten tehdä päätöksiä resurssien kohdentamisesta. Ilman analytiikkaa suunnitelmallinen verkossa tapahtuva asiakashankinta ei yksinkertaisesti ole mahdollista.
Analytiikan rajoitukset ja haasteet
Evästepohjainen analytiikka ja GDPR
Yksi viime vuosien keskeisimmistä päänsäryistä on ollut eurooppalaisin tietosuojan tiukentuminen, joka on vaikuttanut kahdella tavalla analytiikkaan.
Selkein vaikutus on evästesuostumuksen vaatiminen, jonka seurauksena vain noin kolmessa vuodessa analytiikan kattavuus on tipahtanut noin 70 prosenttiin B2B-sivustoilla. Tietyillä nuorison käyttämillä sivustoilla evästeistä kieltäytyjiä voi olla jo enemmän kuin ne sallivia.
Tämä pitää osata huomioida, kun tarkastelee sivuston kävijämääriä. Tarkemmalla analyysin tasolla tämä vaikuttaa myös kävijäyleisöjen eli kohorttien analysointiin. Tietyn demografian käyttäjät kieltäytyvät evästeistä herkemmin. Miten tämä vaikuttaa juuri sinun B2B-asiakashankinnassasi?
Tietosuoja ja GDPR vaikuttaa myös siihen, mitä tietoja käyttäjästä on ok kerätä. IP-osoitteita ei enää oteta talteen, mutta Google mahdollista esimerkiksi Signals-asetustensa avulla käyttäjän tunnistamisen selaimen profiilin avulla. Vanhan Universal Analyticsin osalta juuri tämä selainprofiiliin yhdistäminen sai oikeudessa langettavia tuomioita.
Evästepohjaiselle analytiikalle on toki vaihtoehtoja, mutta jos markkinointisi on perustunut nimenomaan selaimeen asetettavien evästeiden avulla käyttäjien tunnistamiseen ja näille uudelleen kohdistettavaan markkinointiin, ei tulevaisuus näytä ruusuiselta.
Monta analytiikka-alustaa, monenlaista toisistaan poikkeavaa dataa
Yksi hämmentävä lainalaisuus liittyy siihen, että miksi esimerkiksi Google Analytics, HubSpot ja Matomo eivät näytä samoja lukemia kävijämäärille tai sivukatseluille.
Tähän kun lisätään vielä mainosalustojen tarjoamat läpiklikkausmäärät, jotka eivät täsmääkään laskeutumissivujen katseluiden kanssa, niin ihmettely vain syvenee.
Kun kyse on pienemmistä eroista, vaikuttavat asiaan tyypillisesti eri alustojen erilaiset tavat määritellä esimerkiksi istunto ja sen kesto. Tämän taustalla ovat myös alustoilla valitut asetukset. Esimerkiksi GA4:n istunnon pituus oletuksena on vain 30 minuuttia. Tunnin päästä tapahtuva selainikkunan virkistys merkataan uudeksi istunnoksi.
Evästesuostumukset voivat tuottaa 20-50 % poikkeamia GA4:n ja HubSpotin dataa (vaatii suostumuksen) anonyymiin Matomo-dataan (ei vaadi suostumusta) verratessa.
Jos heitot ovat kaksinkertaisia tai sitä suurempia, voi syypää olla siinä, että seurantaskripti löytyy sivustolta kahteen kertaan. Sama voi koskea myös esimerkiksi yksittäisiä konversiotapahtumia. Seuranta on syötetty suoraan sivuston lähdekoodiin, mutta se löytyy myös Tag Managerista.
Mainosalustojen läpiklikkauksissa on myös kirjavia käytäntöjä, ja esimerkiksi Facebook tarjoaa useaa erilaista metriikkaa klikkauksille, läpiklikkauksille, yksilöitynä tai niputettuna sekä laskeutumissivun katseluita. Näistä vain viimeinen on evästeiden takana. Kokonaisuuden ymmärtäminen voi olla välillä haastavaa.
B2B-verkkosivustojen vähäinen liikenne
Monen suomalaisen, kapeamman erikoistumisen B2B-yrityksen verkkosivustolla ei välttämättä ole tungosta. Alhainen kävijämäärä voi toki olla seurausta markkinoinnin passiivisuudesta ja vähäisestä tunnettuudesta, mutta on myös niin, että kaikilla vain kotimaassa operoivilla yrityksillä ei ole järin suurta asiakaskuntaa.
Kvantitatiivinen analytiikka perustuu volyymiin. Mitä enemmän sivustolla on kävijöitä, sitä nopeammin saat validointia asiakashankinnan päätöksillesi. Jos kävijöitä on verkkosivustolla vain joitakin satoja viikossa, voi oppien kerääminen kestää kuukausia.
Volyymin puutteeseen liittyy myös konversioiden käyttö mainontaa ohjaavina maaleina. Jos mainoksistasi konversion suorittaa vain muutama henkilö kuukaudessa, on se aivan liian matala volyymi algoritmin suorittamalle mainoskampanjan tehokkaalle optimoinnille.
Tällöin on syytä korvata mainoskampanjan maali jollain muulla tapahtumalla, kuten vaikka laskeutumissivun katselulla. Yhtä kaikki, tämäkin on tietoa, jonka voit saada vain analytiikan avulla.
B2B-ostamisen muutos ja dark funnel
Analytiikka voi johtaa myös harhaan, jos ei ole tarkkana.
Asiakas on voinut saapua sivustollesi analytiikan mukaan Googlen orgaanisesta hausta. Mutta Search Console paljastaa, että hän olikin vain kirjoittanut hakukenttään yrityksesi nimen. Tämän hän taas oli saanut kollegalta suositteluna. Tällöin konversion attribuution lähde ei ole orgaaninen haku, vaan offline-lähde, eli suosittelu.
Samaan tapaa orgaanisesta tullut on saattanut kuulla yrityksestäsi webinaarissa, messuilla tai LinkedInissä. Tai jos mainostat Google Adsissa myös oman yrityksesi nimeä avainsanana käyttäen, voi ensimmäinen hakutulos olla sinun oma mainoksesi. Nyt konversion lähde onkin maksettu hakukoneliikenne.
Tätä alkuperäisen signaalin pimentoon jäämistä kutsutaan nimellä dark funnel tai pimeä ostoputki. Tästä on vähintäänkin oltava tietoinen analytiikassa, ja mielellään osattava soveltaa omien käynnissä olevien asiakashankinnan toimenpiteiden palapelissä.
Kuviota sekoittaa B2B-ostamisen muuttuminen yhä monimutkaisemmaksi. Ostajia ei ole yksi, vaan useita, ja he eivät suorita konversiota nätisti yhden, vaan usean istunnon aikana, jolloin attribuutiota plus konversiota on vaikeampi saada oikein tilastoitua – tai se ei ole mahdollista ensinkään.
Voi olla myös niin, että liidinkeruussa ilmaantuva ensimmäinen kontakti, esimerkiksi oppaan lataus, tehdään geneerisellä gmail-osoitteella, ja jos ostamisessa tai tarjouspyynnössä aletaaan olla vakavissaan, tehdään seuraavat aktivoitumiset työsähköpostin avulla.
Nämä seikat eivät murenna analytiikan tarpeellisuutta, vaan korostavat markkinoinnin muutoksia, joista on syytä olla tietoinen ja joihin on fiksua sopeutua. Esimerkiksi aitoa attribuutiota voi kysyä suoraan asiakkailta: mitä kautta kuulit meistä ensimmäisen kerran?
B2B-ostajien parveilua kanavissasi eli sitä potentiaalista ostavaa yritystä voi yrittää tunnistaa siihen soveltuvilla työkaluilla, mutta myös johtaa laajempia päätelmiä siitä mikä toimii ja mikä ei, jättäen retargetoinnin sikseen ja luottaa siihen, että kun palvelutarjooma on oikein viestitty, asiakas kyllä aktivoituu, kun on sen aika.