Kehittäjä innostuu ongelmanratkaisusta
Jenni Rossi on kokenut WordPress-kehittäjämme, jolle uusi sivustototeutus on mahdollisuus syventyä erityisten ongelmien ratkaisuun.
Senior-tasoa lähestyvälle frontti-devaajalle päänvaivaa eivät tuota enää projektityöskentelyn tai julkaisualustan perusasiat, vaan pikemminkin tarkoituksenmukaisten teknisten ratkaisujen löytäminen. Vielä kun nämä saa sopimaan yhteen budjetin ja aikataulun vaatimusten kanssa, niin taidot ovat täydessä käytössä.
Finnlamelli on suomalainen hirsitalorakentaja, jonka sivustouudistuksen tekniikasta Jenni vastasi yhdessä toisen senior-kehittäjämme, Sami Keijosen kanssa. Projekti alkoi elokuussa 2021 ja julkaisua juhlittiin maaliskuussa 2022. Tähän väliin mahtui noin 300 tuntia devausta.
Miten ACF-himmeli päihitetään
Kuten usein käy, ymmärrys toteutuksen yksityiskohdista karttuu projektia tehdessä ja näin myös tietty ominaisuus tai toiminnallisuus vaatii alkuperäistä enemmän paukkuja. Finnlamellin projektissa tällainen oli hirsitalojen mallistohaku.
Hakua lähdettiin suunnittelemaan jokseenkin simppelinä, vanhalta sivulta kopioitavana toiminnallisuutena, mutta työn edetessä, kun kaikki tarpeet ja vaatimukset alkoivat olla kirjattuna, selvisi myös työn määrä.
“Vaikka haku oli työläs toteuttaa, niin lopputulos on kyllä supersiisti!”, Jenni hehkuttaa.
Haastetta toi haun taustalle luotava tietokanta-logiikka, josta haluttiin muokattava. Finnlamellin talomallien hinta vaihtelee sen mukaan mihin päin Suomea haluat talon rakentaa. Aiemmalla sivustolla näitä varten oli luotu WordPressin Advanced Custom Fields -lisäosalla yhdeksän kiinteää hinta-aluetta, jota oli jäykkä asiakkaan itse ylläpitää.
Jennin tehtäväksi tuli koodata skripti, jonka tuo hinnat vanhasta ACF-himmelistä ja muuttaa ne uuteen muotoon tietokantaan, josta ne voidaan ottaa ulos kategorioina. Uudessa mallissa asiakas voi huoletta päivittää hintoja tai lisätä uusia hinta-alueita ilman sivuston rikkoutumisen vaaraa.
“En koe itseäni backend-devaajaksi, mutta tätä ongelmaa oli kyllä mielenkiintoista ratkoa.”
Pitkän projektin aikana saa rauhassa keskittyä
Jenni kuvailee edellisen kaltaista ongelmanratkaisua kivaksi askarteluksi. Toinen kiehtova haaste oli Finnlamellin tapahtumien, kuten uusien talojen esittelyiden, asettaminen sivulla eri järjestykseen tapahtuman kategorian perusteella sekä kahden kategorian näyttäminen yhtä aikaa samassa arkistonäkymässä.
Tässä tapauksessa piti löytää keino ylikirjoittaa WP:n oman kategoria-arkiston logiikka, ennen kuin WordPress hakee valitun kategoria-arkiston artikkelit. Artikkelien arkiston ylikirjoittaminen on sinällään normihommaa WP-sivuston toteutuksessa, mutta tässä tapauksessa piti puuttua kategorian arkistoon, mikä ei olekaan aivan päivänselvä juttu.
“Siitä saa kiksejä, kun onnistuu. Että vitsi mä osasin tehdä tällaisenkin. Totta kai olen tyytyväinen, kun saan tehdä asiakkaalle mitä he pyysivät, mutta samalla olen ylpeä, kun onnistun ratkaisemaan ongelman itse.”
Projekteissa on myös aina toteutuksen kannalta välttämättömän hyödyllistä pakkopullaa, kuten aika-arvioiden tekoa ja to-do-listojen kasaamista. Näihin kehittäjä suhtautuu kärsivällisesti.
Mukavaa toteutuksessa oli myös sen pidempi kesto, jonka aikana sai keskittyä rauhassa sivuston ominaisuuksien rakentamiseen. Isompien toiminnallisuuksien lisäksi mahdollisuutta oli myös esimerkiksi mobiilikokemuksen hiomiseen: muun muassa numerokenttien täytössä näppäimistö vaihtuu numerovalinnaksi aakkosellisen sijaan.
“Nautin tällaisesta pitkästä projektista ja sivustosta tuli tosi hieno: sen näköinen, kun oli suunniteltu, ja mitä asiakas oli pyytänyt”, Jenni summaa.