Blogi

Miksi EI kannata kerätä VC-rahaa

Pääomasijoittajan, eli Venture Capital -rahoituksen hankkiminen on jokaisen itseään kunnioittavan startupin perustajan unelma. Tämä katsotaan merkittäväksi ja välttämättömäksi vaiheeksi startupin (sekä perustajan) kasvupolulla. Et ole “oikea” founderi, jos et ole onnistunut nostamaan VC-rahaa.

Tämä on kuitenkin glorifioitu myytti. Menestyvä startup ei aina tarvitse ulkopuolista sijoitusta kasvaakseen. Ilmaisia lounaita ei ole ole ja rahalla on hintansa, joka on paljon enemmän kuin käteisen nimellisarvo. 

Huom! Tässä kirjoituksessa tarkoitan pääomasijoittajilla Venture Capital -sijoittajia, jotka rahoittavat skaalautuvaa kasvua merkittävillä summilla ja osuuksilla.  Tähän eivät lukeudu  alkuvaiheen enkelisijoittajat tai vastaavat. 

7 syytä, miksi pysyä kaukana pääomasijoittajista 

VC-raha ei takaa menestystä

Venture Capital -sijoituksista käytetään usein suomenkielistä termiä riskiraha. Tämä on erittäin osuva nimitys, sillä sijoittajat ottavat isoja riskejä suurien voittojen toivossa. 

Valtaosa VC-yrityksistä on raudanlujia ammattilaisia, jotka tietävät mitä tekevät. Yritykset, joihin he sijoittavat, ovat jo päässeet alkuvaiheen sudenkuopista ja yritystoiminta on jossain määrin vakiintunutta. Sijoittajilla on käytössään laajat due diligence -prosessit, jossa yritys puretaan atomaarisiin osiin ja jokainen nurkka pengotaan läpikotaisin. He eivät sijoita löysin perustein mihinkään yritykseen. 

Tästä huolimatta pääomasijoittajat noudattavat sijoituksissa seuraavaa ajattelutapaa, jossa ennakoidaan vääjäämättömiä tappioita – Jos sijoitan 10 startupiin:

Sijoitus ei tarkoita menestystä ja pääomasijoittaja tietävät tämän, sillä tästä on paljon dataa. He veikkaavat montaa hevosta yhtä aikaa ja sijoitushetkellä heillä ei ole käsitystä mikä niistä ylittää maalilinjan ensimmäisenä. Kaikilla on voiton mahdollisuus, mutta yhtä lailla jokainen voi epäonnistua. Riskirahoittajan sijoitusfilosofia määrittää minkälaisia tavoitteita ja ROI-vaatimuksia heillä on.

VC-raha ei takaa pääsyä piireihin ja loputtomaan sparrailuun

Yksi syy ottaa vastaan rahaa voi olla VC-rahoittajan maine, verkosto ja osaaminen. Saatat ajatella, että näin saat kaavailemasi uuden kasvusykäyksen toteutettua, vivuttamalla rahoittajan osaamista ja verkostoa. Mutta tämä ei ole aina näin suoraviivaista. 

VC:stä riippuu kuinka paljon he tulevat käytännön työhön vaikuttamaan. Toki he auttavat, mutta sijoittajarahan tarkoitus on ennen kaikkea siivittää yritystä omin voimin eteenpäin, kasvusuunnitelman mukaisesti. Sijoittajilla on lukuisa startuppeja portfoliossaan, ja vain rajalliset mahdollisuudet sparrailla. 

Jos lukeudut nopeasti kasvaviin ja odotuksia ylittäviin sijoituksiin, saat enemmän aikaa ja rakkautta. Mutta jos kasvu laahaa ja sijoittajalla on portfoliossaan parempia yrityksiä, kommunikointi jää sähköpostiraporttien kommentoinnin tasolle.

Sama koskee verkostoon pääsyä: kauniit ja komeat esitellään ylpeästi kontakteille, Quasimodot kätketään uteliailta katseilta.

Voit menettää kontrollin yhtiöstä, jonkun muun asettaessa tavoitteita

Kun otat rahaa vastaan, joudut luopumaan osakkeista. Rahoituksen ehtoihin voidaan kirjata paljon muitakin rasitteita, kuten päätösvallan vähentyminen, sitoutuminen yritykseen, potkujen mahdollisuus mukaan lukien omistuksen menetys, veto-oikeus ja niin edelleen. 

Pitch deckissäsi kerrot tavoitteistasi ja suunnitelmistasi. Sijoittajalla tulee olemaan näihin omia näkemyksiä ja he ohjaavat tavoitteita omien intressiensä suuntaan. 

Perustajana olet tottunut siihen, että saat tehdä päätöksiä itsenäisesti. Vastaat itse myös päätösten seurauksista, olivatpa ne positiivisia tai oppimiskokemuksia tuottavia. Tullessaan sisään ison rahatukun kanssa, VC:llä on vaatimuksia. Ehdot riippuvat sijoittajasta, mutta vähintäänkin sinulta vaaditaan kattavaa raportointia tekemisestä, etenemisestä ja rahan käytöstä. Joudut siis aivan erilaiseen arkeen kuin mihin olet tottunut. 

On myös mahdollista, että sijoittaja estää yrityksen myymisen, vaikka ostotarjous houkuttelisi ja haluaisit tehdä tilipäivän. Vaikka ostotarjous takaisi sen, että saat merkittävän absoluuttisen tuoton, ROI voi olla pääomasijoittajalle liian vähäinen. 

He tarkastelevat yrityksesi tilannetta koko portfolionsa osalta. Jos satut olemaan parhaimpien joukossa, eli olet heille se rahantekokone, sijoittaja haluaa maksimoida voitot. Silloin on heidän edun mukaista jatkaa kasvua ja valuaation nostamista. Myynti tapahtuu joskus myöhemmin isommalla summalla. Et siis pääsekään vielä palmujen alle vaan jatkat grindaamista ja pitkien päivien tekoa. 

VC-raha ei automaattisesti nopeuta oppimista

Skaalautuva kasvu vaatii jatkuvaa oppimista. Mitä enemmän voit testata, sitä enemmän opit. Uudet markkinat ovat erilaisia kuin tutut ja samoja oppeja ei aina voi soveltaa suoraan. Raha helpottaa toimenpiteiden toteuttamista, mutta se ei takaa oppimisvauhdin kasvua. 

Helposti käy niin, että pääoma kasvattaa dataa, mutta tieto ei lisäänny, kun dataa ei kyetä muuttamaan hyödyllisen tiedon muotoon. Data lisää tuskaa, kun prosessit ovat puutteellisia, näkemyksien tuottaminen vaikeutuu, ja prioriteetteja on yhtäkkiä kaikkialla.

Ihannetilanne on sellainen, jossa kasvu ja oppi kulkevat samassa tahdissa: kasvat vain niin nopeasti kuin pystyt oppimaan.

Raha ei takaa kasvua, sillä kasvu vaatii tekijöitä sekä infrastruktuuria

Raha on instrumentti. Se on väline, joka mahdollistaa tekijöiden ja infrastruktuurin hankkimisen. Yksinään se ei tuota yhtään mitään.

Kasvun pullonkaula on sopivien tekijöiden löytäminen. Ihmisiä, joilla on oikeanlaista osaamista ja jotka sopivat yrityskulttuuriin. Rahan avulla voit maksaa parempaa palkkaa ja ottaa enemmän tekijöitä tiimiin, mutta se ei lisää yrityksen kiinnostavuutta tai generoi uusia tekijöitä markkinalle. Jos tarvitset erikois-asiantuntijoita, joita on rajallinen määrä, kasvun vauhti on jatkossakin maltillinen. 

Sama koskee infrastruktuuria, tarkoitti se tuoteominaisuuksia tai fyysisiä resursseja, kuten liiketiloja. Näiden tuotanto/hankinta-nopeus määrittää kasvun vauhdin. Jos tiedät etukäteen, että ihmiset ja infra ovat pullonkauloja, ne ovat niitä vielä rahoituskierroksen jälkeenkin, vaikka uoma olisikin vähän leveämpi.

Sijoitus saattaa päinvastoin lisätä stressiä, kun raha ei palakaan riittävän nopeasti. Nyt sinulta odotetaan huimaa kasvua, eivätkä kootut selitykset erilaisista hankalista olosuhteista kiinnosta sijoittajia. 

Rahan kerääminen vie paljon arvokasta aikaasi

Ellet ole tulikuuman, hypetetyn startupin founderi, VC:t ei parveile riesaksi asti toimistosi ulko-ovella. Sinun pitää itse löytää VC:t, tutustua heidän taustoihin ja sijoitusfilosofiaan, sopia tapaamiset, pitchata ideaa, hioa dekkiä, vastata kysymyksiin ynnä muuta. Tämä vie koko organisaatiolta valtavasti aikaa. 

Jos löydät kiinnostavia sijoittajia, due diligence -prosessi on pitkä ja raskas. Prosessin aikana sijoittaja voi vetäytyä missä tahansa välissä, jos pienikin yksityiskohta tökkää ja näin olet taas lähtöruudussa. Jos päätät lähteä etsimään sijoittajaa ja kasvurahaa, saat varautua vähintään 6–12 kk prosessiin. 

Kaikki tämä aika on pois yrityksen kehittämisestä ja eteenpäin viemisestä. Kannattaa aidosti pohtia, mikä on sijoitusrahan hankkimisen vaihtoehtoiskustannus. Kuinka paljon voit oppia, tehdä kauppaa ja kasvaa, jos kaikki panostukset suuntautuisivat arkiseen aherrukseen. 

Pystyt kasvamaan myös ilman pääomasijoittajan apua

Vaikka moni menestystarina on syntynyt VC-rahan turvin, kasvu onnistuu myös omalla tulorahoituksella ja mahdollisten kasvulainojen avulla. Yhtiöistä tulee huippuyhtiöitä, jos tuote on kunnossa. Tahti on todennäköisesti hitaampaa, mutta samalla se pakottaa tekemään asioita kannattavasti. 

Kasvusta on tullut itseisarvo ja startup-piireissä kasvutahtiodotukset ovat vinoutuneet. Kasvu ei tarkoita sitä, että joka kuukausi pitää tuplata liikevaihto tai asiakasmäärä. Jos kasvaa vuosittain kymmeniä prosentteja, se on myös hieno kasvusuoritus.

VC-rahassa on myös hyvät puolensa

Jokainen startup on erilainen. Venture capitalin nostaminen voi olla paras päätös minkä startup voi tehdä. Jos toimit alalla, jossa nopeus on valttia ja markkinaosuuksilla on suuri merkitys, eli markkinamekaniikka noudattaa voittaja vie kaiken tai voittaja vie valtaosan -periaatteita, on syytä etsiä sijoittaja, joka auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet. 

Mutta asia ei ole aina näin ja siksi tilannetta kannattaa analysoida rationaalisesti läpi. Tee tämä analyysi itsenäisesti, ilman korvaan kuiskuttavia kärmeskieliä, jotka ajattelevat omaa parastaan, sinun kustannuksellasi. 

Pääomasijoittajan houkutteleminen mukaan ei ole edellytys menestykselle. Se ei tee sinusta tai startupistasi hienompaa tai parempaa.

Jos haluu saada, on pakko antaa

MC Nikke T – suuri ajattelija ja sijoitusneuvoja

Muista, että kapitalistisessa maailmassa, jos otat, joudut myös antamaan. Mieti tarkkaan, mistä kaikesta joudut luopumaan ja päätä sitten onko se etusi mukaista. 

Suunnittele etukäteen, jotta et joudu tilanteeseen, jossa ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin ulkopuolisen sijoittajan mukaan ottaminen. Silloin armottomilla sijoittajilla on värisuora kädessään ja itse pelaat pokeria Pokemon-korteilla.